Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • mąka
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • 500 gramów mięsa (ugotowanego)
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • olej



Dziś wrócimy nieco do tradycji, pokazując, że krokiety z mięsem to kolejny pomysł obiadowy, nad którym warto chwilę się zatrzymać, dokładnie godzinę, gdyż tyle wymagają pyszne krokiety do przygotowania. Czasami zastanawiamy się, dlaczego krokiety tak rzadko goszczą w naszych domach obiadową porą. W końcu są pyszne, łatwe w przygotowaniu i sycące.



Aby to potwierdzić, pokazujemy przepis na krokiety z mięsem w wydaniu kucharzy portalu Obiading.pl. Mamy nadzieję, że każdy z naszą pomocą poskromi krokiety i przygotuje jutrzejszy obiad z tą właśnie potrawą w roli głównej.

  • Etap 1: Zaczniemy od ciasta. Najpierw należy przygotować szklankę mąki, którą mieszamy razem z dwoma wbitymi jakami i szklanką wody. Dodajemy szczyptę soli i miksujemy do chwili, aż nie uzyskamy ciasta. Po tej czynności zostawiamy ciasto na około 30 minut.
  • Etap 2: Podczas, gdy ciasto na krokiety odpoczywa, my zajmijmy się farszem. Na gorącą patelnię skropioną olejem wrzucamy drobno posiekaną cebulę i ugotowane oraz zmielone mięso (może być z kurczaka lub mięso wieprzowe). Doprawiam do smaku solą i pieprzem.


  • Etap 3: Gdy mamy farsz, czas na smażenie ciasta. Na gorącą patelnię z odrobina oleju wylewamy ciasto. Smażymy z obu stron, aż naleśniki się nie zarumienią.
  • Etap 4: Gdy mamy naleśniki i farsz – przystępujemy do finału. Na środku naleśnika nakładamy farsz. Zwijamy boki ciasta do środka i następnie rolujemy.
  • Etap 5: Finalny etap to rozmącenie jajka i obtoczenie każdego krokieta w tymże jajku i bułce tartej oraz delikatne podsmażenie na patelni.

krokiety z mięsemPyszne krokiety są  dobrą opcją na polski, domowy obiad. Serwowane w wielu swojskich restauracjach tylko potwierdzają swoją pozycje na kulinarnym piedestale.

 

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Krokiety z mięsem
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook