Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 średniej wielkości filet z kurczaka
  • 1 główka brokuła
  • kawałek startego żółtego sera (ilość całkowicie zależy od Was, ja zawsze sypię dosyć sporo)
  • 1 jajko do posmarowania



Ciasto francuskie jest dość wdzięcznym artykułem spożywczym.  Jest to rodzaj ciasta o specyficznej, warstwowej strukturze w postaci cieniutkich listków. Owa właściwość występuje dzięki dużej zawartości tłuszczu, umiejętnemu wałkowaniu i pieczeniu w wysokiej temperaturze.Na cieście francuskim można układać dodatki słodkie lub wytrawne, wykrawając z niego prostokąty, można w nie zawijać owoce lub nadzienie. Ciasto francuskie należy piec w dość gorącym piekarniku – w temperaturze ok. 200 °C.

Nasza dzisiejsza propozycja to Przepis na kurczaka z brokułami w cieście francuskim. Danie z kategorii maksymalny efekt minimalnym wkładem pracy. Danie nadaje się zarówno na przyjęcia, niedzielny obiad jak i  babskie spotkanie. Można go podawać z naszym ulubionym sosem  np. czosnkom jak i  z czerwonym barszczykiem.



  • Etap 1: Brokuły myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy – jeśli macie taką możliwość ugotujcie je na parze, jeśli jednak nie macie takiej możliwości wrzućcie je do osolonej gotującej się wody na ok. 5-7 min  (uwaga, żeby nie rozgotować), po czym odcedzamy i zalewamy zimną wodą, żeby przestały się gotować.
  • Etap 2: Kurczaka myjemy, czyścimy z farfocli, kroimy w niewielką kostkę doprawiamy ulubionymi przyprawami typu pieprz, sól, oregano, papryka mielona przyprawa do gyrosa itd, po czym  podsmażamy na złoty kolor (ważne, żeby wyparowała cała woda, która na pewno zbierze się na patelni).
  • Etap 3: Na stolnicy lub blacie rozkładamy ciasto francuskie (nie wyrzucamy pergaminu, w który zawinięte jest ciasto, posłuży  nam za papier do pieczenia)na środek ciasta wykładamy farsz kurczakowo brokułowy, (zostawiając po bokach miejsce na wycięcie pasków do składania),  wierzch posypujemy startym serem,
  • Etap 4:  Po obu stronach farszu nacinamy ciasto w cienkie paski (ważne, żeby po jednej i drugiej stronie była taka sama ilość nacięć i żeby paski były mniej więcej tej samej grubości), a następnie składamy warkocz nakładając paski jeden na drugi, naprzemiennie z jednej i drugiej strony.
  • Etap 5: Złożony warkocz smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 10-12 min w temp. 225ºC  (czas może się różnić w zależności od piekarnika, dlatego pilnujcie, żeby się nie przypaliło)

 3 2

Gotowe! Prawda, że proste? Ale co dalej? Pyszne Ciasto możemy podawać z ulubionymi sosami. W tym wypadku macie już całkowitą dowolność.

 

Życzymy smacznego!

 

Oceń przepis

Średnia ocena:
0 Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook