Składniki:

  • łyżka proszku do pieczenia
  • kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 600-700 gra sera krówki (biały ser tłusty)
  • 3/4 szklanki cukru
  • budyń śmietankowy
  • pół kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 3 jajka
  • budyń śmietankowy (proszek)
  • cukier puder i lukier



Oto pierwszy przepis w nowej kategorii deserów –  niebanalny specjał tylko dla Was!

Uwielbiacie murzynka i kochacie sernik? Często macie problem z podjęciem decyzji, które z ciasto upiec? Nie musicie zmagać się dłużej z tym jakże trudnym dylematem, bo mamy dla Was wspaniałe rozwiązanie – od dzisiaj możecie raczyć się murzynkiem i sernikiem jednocześnie. Przedstawiamy Wam Cieloka – niebanalny murzynek z serem,  deser, który ukoi Wasze zmysły i spełni wszystkie potrzeby…



Ciasto kakaowe i ser to wspaniałe połączenie – w każdym rejonie Polski ten sam deser może nosić jednak zupełnie inna nazwę. Określenia te mogą być tym ciekawsze im bardziej praktykowana jest typowa dla danego rejonu gwara. Idealnym przykładem jest gwara poznańska – u nas przepis na murzynka z serem to tylko nazwa oficjalna, tak naprawdę, choć żartobliwie, ciasto to określamy mianem Cieloka. Wszystko z względu na jego wygląd – po pocięciu na kawałki, do złudzenia przypomina nam maść cielęcia. Zaciekawieni? Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na Cieloka!

  • Etap 1: Zaczynamy od przygotowania ciasta kakaowego – murzynka. Kostkę margaryny wrzucamy do garnka, dodajemy szklankę cukru, ¾ szklanki wody i 3 łyżki kakao, a następnie zagotowujemy aż wszystkie składniki dobrze się rozpuszcza i połączą. Bardzo ważne jest to, aby mieszanki nie gotować! Przygotowaną masę należy przestudzić, a następnie dodać dwie szklanki mąki, cały czas mieszając. Następnie dodajemy 4 jajka i łyżkę proszku do pieczenia. Tak przygotowaną masę wlewamy do formy do pieczenia.
  • Etap 2: Przygotowujemy masę na część sernikową. W ty celu ucieramy margarynę z cukrem, dodając ser. Cały czas ucieramy, aż do momentu, kiedy zobaczymy, że margaryna wymieszała się z cukrem. Do margaryny i cukru dodajemy 3 jajka i budyń śmietankowy (w proszku). Gdy wszystkie składniki dobrze się wymieszają, jesteśmy gotowi do wieńczenia dzieła.



  • Etap 3: Czas na połączenie masy kakaowej i serowej. Na wcześniej przygotowaną formę do pieczenia z masą kakaową trzeba dodać ser. Robimy to przy pomocy łyżki, którą wykonujemy kleksy, najlepiej mniej więcej równej wielkości i w równych odstępach od siebie, na całej powierzchni. Ser będzie wtapiał się w masę kakaową – nie trzeba się tym przejmować, tak powinno to wyglądać.
  • Etap 4: Pieczenie – formę do pieczenia z przygotowanym ciastem umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 40-60 minut w temperaturze około 190 stopni. Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy, wedle uznania.

murzynek z serem (cielok)

Przepis dość wymagający, ale wart poświęcenia, bo smak to po prostu niebo w gębie! Nie zwlekajcie i spróbujcie Cieloka, a na pewno nie będziecie żałować!

Życzymy miłego pichcenia i jeszcze przyjemniejszego jedzenia!

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na murzynka z serem (Cielok)
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
no rating Based on 0 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook