Składniki:
- 8 jajek
- 8 cienkich plasterków szynki (drobiowa lub wieprzowa, wedle uznania)
- Żelatyna
- Majonez
- Ogórek, marchewka, rzodkiewka lub inne warzywa do ustrojenia przystawek (wedle uznania)
- Pietruszka
Wasz dom tętni życiem i często wręcz przepełnia się gośćmi? Kochacie spotkania rodzinne i towarzyskie, podczas których raczycie gości cudownymi daniami? Jeśli tak, to proponujemy Wam jajko w szynce – bardzo prostą do wykonania przystawkę, której przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Najlepszą stroną tej przystawki jest fakt, iż można ją dowolnie modyfikować.
Przystawki to podstawowy element każdej imprezy w domu – teoretycznie prosty do wykonania, ale potrafi sprawiać największe problemy. Nierzadko nie ma się pomysłu na to co podać gościom przed faktyczną ucztą, aby się najedli, ale nie przejedli – aby po prostu byli zadowoleni. Przepis na Jajko w szynce powinien rozwiązać ten problem raz na zawsze. Ogromnym plusem tej przystawki jest możliwość zmian i eksperymentowania – dodatki można dostosowywać według własnych potrzeb. Zapraszamy do czytania i tworzenia!
- Etap 1: Gotujemy jajka na twardo, a następnie każde z nich kroimy na pół, wzdłuż dłuższej części. Jako, że brzuszki jajek powodują, iż trudno utrzymać ich stabilność, proponujemy delikatnie je przyciąć, aby płasko i w bezruchu leżały na talerzu czy paterze.
- Etap 2: Plasterki szynki delikatnie smarujemy majonezem, układamy na nich połówki jajka i zawijamy – jedna połówka jajka przeznaczona jest na jeden plasterek szynki. Tak przygotowane zawiniątka układamy na talerzu.
- Etap 3: Na wierzchniej stronie każdej przystawki umiejscawiamy łyżkę majonezu tak, aby dobrze się prezentowała i przyozdabiamy kawałkiem ogórka, pietruszki i marchewki. (bądź innymi dowolnie wybranymi przez siebie dodatkami)
- Etap 4: Aby uwieńczyć dzieło potrzebna jest żelatyna, którą zalewamy przystawki , jakie następnie należy włożyć do lodówki. W tym momencie mamy dwie opcje do wyboru . Można przygotować ją wcześniej i już gęstniejącą żelatyną zalewać przygotowane jajka bądź przygotowywać żelatynę w momencie tworzenia przystawek. W sytuacji drugiej konieczne jest włożenie przygotowanych już do zalania ich do lodówki, aby się chłodziły, ponieważ proces gęstnienia zapewne zajmie więcej niż samo przygotowywanie. Kiedy żelatyna zgęstnieje wystarczy zalać jajka i powrotem włożyć je do lodówki, czekając, aż żelatyna przybierze formę galaretki.
Prawda, że proste? A jakie smaczne! Spróbujcie i cieszcie się wspaniałym początkiem spotkania, racząc swoich gości tym, co najlepsze!
Życzymy owocnego eksperymentowania z przystawkami i wspaniałej zabawy!
