Składniki:
- 200 gramów orzechów włoskich
- 50 mililitrów wody
- olej do smażenia
- 1 łyżka sproszkowanego kwiatu nagietka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 bakłażan
- sól
Wiemy, że Wy również otwieracie się na nowe kuchnie tak jak my i coraz chętniej przygotowujecie dania, jakich jeszcze jakiś czas temu nie moglibyście sobie nawet wyobrazić. Dlatego teraz proponujemy Wam coś naprawdę nowatorskiego, zagadkowego, ale i pysznego oraz prezentującego się po prostu wyśmienicie – Nigviziani badrigiani – typowa, świąteczna potrawa gruzińska.
Choć do świąt jeszcze trochę czasu, tak naprawdę wizje co ich formy snujemy dużo wcześniej. Jeśli więc zastanawiacie się w jaki sposób uatrakcyjnić najbliższy czas świąt, przepis na Nigviziani badrigiani powinien Wam w tym pomóc. Nigviziani badrigiani to nic innego jak roladki z bakłażana, wegetariańskie danie, idealne na tą okazję. Spróbujecie?
- Etap 1: Zaczynamy od bakłażana, którego kroimy w grube plastry, posypujemy solą i pozostawiamy na pięć minut, aby następnie odcisnąć z niego sok. Przygotowane plastry smażymy na głębokim tłuszczu tak długo, aż staną się całkowicie miękkie. Kiedy usmażymy wszystkie, układamy je na pergaminie, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Etap 2: Oczyszczamy orzechy i wkładamy je do moździerza albo do miksera, gdzie rozbijamy je na jednolitą masę. Kiedy masa jest gotowa, dodajemy 50 mililitrów wody – konieczne zimnej oraz sok z cytryny i czosnek. Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki, kolendrę oraz kwiaty nagietka. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy aż do idealnego połączenia się składników i powstania gęstej i miękkiej masy.
- Etap 3: Powstałą masę nakładamy na plastry bakłażana i zawijamy je w roladki. Gotowe!
Danie to nie jest najtrudniejsze, a naprawdę robi wrażenie – nie tylko poprzez nazwę, ale i z powodu swojej oryginalności, wyglądu i przede wszystkim smaku. Warto spróbować i sprawić, by święta lub inna uroczystość były jeszcze bardziej wyjątkowe. Roladki mogą posłużyć nam zarówno jako przekąska jak i danie główne, wtedy jednak potrzebne będą pewne dodatki, na przykład ryż czy jakaś surówka.
Życzymy przyjemnych doznań i smacznych wrażeń!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Nigviziani badrigiani
Czas przygotowania: