Składniki:

  • 80 gramów żółtego sera
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 160ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • Majonez Chilli Hellmann’s



Szukacie prostego pomysłu na przystawkę dla czterech osób, jaki wykonacie bardzo szybko i który okaże się naprawdę łatwy, nawet dla laika? Mamy dla Was taką propozycję, to quesadilla na ostro – wyrazista przystawka dla wszystkich miłośników kuchni meksykańskiej.



Kuchnia meksykańska coraz częściej gości na naszych stołach, a wszystko dlatego, że jest ona stosunkowo prosta, ale niezwykle smaczna. Meksykańskie dania smakują w szczególności miłośnikom kuchni na ostro, kuchni wyrazistej, potraw, których nie da się zapomnieć i do których często się wraca. Nasz przepis na quesadillę na ostro powinien spełnić Wasze oczekiwania – spróbujcie!

  • Etap 1: Zaczynamy od przygotowania placków tortilli. Mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą, najlepiej 2-3 minuty po zagotowaniu. Dodajemy olej i mieszamy drewnianą łyżką, a  w następnej kolejności zagniatamy przez około 5 minut, aż wyrobimy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i czekamy kilkanaście minut aż urośnie i odpocznie. Wyrobione ciasto dzielimy na 8 części, a z każdej z nich formujemy kulkę, którą należy rozpłaszczyć dłonią i wałkować jak najcieniej tak. Ciasto smażymy na suchej patelni, najlepiej nieprzywierającej, ceramicznej przez niecałą minutę z każdej strony dwa razy aż się zarumieni. Nie przejmujmy się ewentualnymi „bąbelkami”.  Pamiętajmy, aby nie trzymać jej na patelni zbyt długo, bo stanie się krucha.
  • Etap 2: Przechodzimy do przygotowania farszu, a w tym celu paprykę kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Usmażone warzywa układamy na placku i dodajemy kolendrę – koniecznie posiekaną, do tego majonez chilli i oczywiście ser.



  • Etap 3: Farsz nakładamy na tortille i przykrywamy kolejnym plackiem po to, aby smażyć je na patelni, koniecznie suchej, aż staną się rumiane i tym razem chrupiące z każdej ze stron.
  • Etap 4: na koniec kroimy quesadillę w trójkąty i podajemy z majonezem chilli – jeśli chcecie jeszcze bardziej zaostrzyć smak tej i tak wyrazistej potrawy, możecie dodać do farszu posiekaną papryczkę jalapeno, ale to wersja dla naprawdę spragnionych ostrości. Gotowe!

quesadilla na ostro

Potrawa jest prosta i bardzo smaczna – jedynym elementem, który może sprawić nam „problem” i zająć nieco więcej czasu są placki tortilli. Oczywiście można kupić również gotowe placki, ale jeśli jesteście bardziej ambitni możecie przygotować wszystko samodzielnie od początku do końca i taką właśnie wersję polecamy.

Powodzenia i smacznego!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Quesadillę na ostro



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook