Składniki:
- 80 gramów żółtego sera
- 3 kolorowe papryki
- 1 pęczek kolendry
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 160ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- Majonez Chilli Hellmann’s
Szukacie prostego pomysłu na przystawkę dla czterech osób, jaki wykonacie bardzo szybko i który okaże się naprawdę łatwy, nawet dla laika? Mamy dla Was taką propozycję, to quesadilla na ostro – wyrazista przystawka dla wszystkich miłośników kuchni meksykańskiej.
Kuchnia meksykańska coraz częściej gości na naszych stołach, a wszystko dlatego, że jest ona stosunkowo prosta, ale niezwykle smaczna. Meksykańskie dania smakują w szczególności miłośnikom kuchni na ostro, kuchni wyrazistej, potraw, których nie da się zapomnieć i do których często się wraca. Nasz przepis na quesadillę na ostro powinien spełnić Wasze oczekiwania – spróbujcie!
- Etap 1: Zaczynamy od przygotowania placków tortilli. Mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą, najlepiej 2-3 minuty po zagotowaniu. Dodajemy olej i mieszamy drewnianą łyżką, a w następnej kolejności zagniatamy przez około 5 minut, aż wyrobimy ciasto. Przykrywamy je ściereczką i czekamy kilkanaście minut aż urośnie i odpocznie. Wyrobione ciasto dzielimy na 8 części, a z każdej z nich formujemy kulkę, którą należy rozpłaszczyć dłonią i wałkować jak najcieniej tak. Ciasto smażymy na suchej patelni, najlepiej nieprzywierającej, ceramicznej przez niecałą minutę z każdej strony dwa razy aż się zarumieni. Nie przejmujmy się ewentualnymi „bąbelkami”. Pamiętajmy, aby nie trzymać jej na patelni zbyt długo, bo stanie się krucha.
- Etap 2: Przechodzimy do przygotowania farszu, a w tym celu paprykę kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Usmażone warzywa układamy na placku i dodajemy kolendrę – koniecznie posiekaną, do tego majonez chilli i oczywiście ser.
- Etap 3: Farsz nakładamy na tortille i przykrywamy kolejnym plackiem po to, aby smażyć je na patelni, koniecznie suchej, aż staną się rumiane i tym razem chrupiące z każdej ze stron.
- Etap 4: na koniec kroimy quesadillę w trójkąty i podajemy z majonezem chilli – jeśli chcecie jeszcze bardziej zaostrzyć smak tej i tak wyrazistej potrawy, możecie dodać do farszu posiekaną papryczkę jalapeno, ale to wersja dla naprawdę spragnionych ostrości. Gotowe!
Potrawa jest prosta i bardzo smaczna – jedynym elementem, który może sprawić nam „problem” i zająć nieco więcej czasu są placki tortilli. Oczywiście można kupić również gotowe placki, ale jeśli jesteście bardziej ambitni możecie przygotować wszystko samodzielnie od początku do końca i taką właśnie wersję polecamy.
Powodzenia i smacznego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Quesadillę na ostro
Czas przygotowania: