Składniki:

  • 300 gram mielonej wołowiny
  • 50 gramów rukoli
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 2 plastry żółtego sera
  • 1 pomidor
  • 1 jajko
  • 2 opakowania Nudli pomidorowych (zupki instant)



Gotowe dania nie zawsze są złe – czasami z gotowych pomysłów można stworzyć coś oryginalnego i swojego, tylko opierając się na gotowym składniku. Idealnym tego przykładem są gotowe zupki instant z dużą ilością nudli, które pozwalają nam na stworzenie niebanalnego dania – Noodle Burger.



Noodle Burger to nic innego jak zupełnie inna, wręcz kosmiczna wija burger który zamiast standardowej bułki posiada spód i wierch wykonany właśnie z nudli. Nasz przepis na Noodle Burger to propozycja wyjątkowa, jedyna w swoim rodzaju i naprawdę warta spróbowania! Spróbujecie?

  • Etap 1: Zaczynamy od przygotowania nudli, które musimy zalać gorącą wodą i odstawić na jedną minutę po to, aby doprowadzić do miękkości makaronu. Kiedy to się stanie odcedzamy makaron i łączymy z jajkiem, by następnie podzielić go na 4 równe części. Każdą część układamy w naczyniu, które posiada okrągłe dno (może być to na przykład metalowa miseczka) i obciążamy makaron od góry (na przykład drugą miseczką). Na koniec odstawiamy makaron na 15 minut.
  • Etap 2: W międzyczasie pozostałą przyprawę z nudli zalewamy połową szklanki wody i odstawiamy na 3 minuty. Następnie łączymy ją z mięsem, bardzo dokładnie mieszając – ten zabieg ma na celu doprawienie mięsa i sprawienie, że będzie ono bardzo aromatyczne bez konieczności dodawania dodatkowych przypraw. Mięso dzielimy na 3 porcje, aby uformować z nich okrągłe kotlety. Kiedy to zrobimy, smażymy je na patelni, na przykład grillowej.



  • Etap 3: Nie tracimy czasu i na drugiej patelni przygotowujemy bułki z nudli. W tym celu obsmażamy makaron wyjęty z miseczek na gorącym oleju, (w takiej formie jak go wyjęliśmy) najlepiej aby był on ułożony w metalowych obręczach, aby się nie rozpadł. Smażymy tak długo, aż nabierze koloru złotego – koniecznie z jednej strony, a nie powinno zając to więcej niż 5 minut.
  • Etap 4: Czas na przygotowanie sosu – tutaj macie dowolność, możecie wykorzystać gotowe sosy bądź samodzielnie stworzyć ulubiony sos, na przykład czosnkowy bądź użyć po prostu majonezu i ketchupu.
  • Etap 5: Tworzymy Noodle Burgera – przygotowane makaronowe bułki smarujemy sosem. Na bułkę, która jest spodem układamy ukolę, dymkę i szczypiorek , oczywiście pokrojone i nakładamy mięso. Następnie przychodzi pora na ser oraz plastry pomidora. Na koniec przyciskamy drugą „bułką” z makaronu.

Noodle Burger

Gotowe! Czyż to nie proste a jednocześnie zaskakujące danie? Już mijają czasy przygotowywania standardowych burgerów – teraz nadszedł czas na eksperymenty i dania fusion!

Zapraszamy do tworzenia i życzymy powodzenia!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis a Noodle Burger



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook