Składniki:
- 1 kilogram udźca wołowego
- 2 łyżki margaryny
- 4 łyżki oleju
- goździki
- pieprz
- sól
- 1 puszka ananasów
- 1 puszka brzoskwiń
Połączenie mięsa i owoców to ryzykowne posunięcie. Dobrze przygotowana pieczeń sama potrafi się obronić. Jednak w naszej kuchni nigdy nie wieje nudą – toteż postanowiliśmy zmienić nieco przepis i dodać do pieczeni z udźca wołowego ananasa i brzoskwinię.




Based on 1 Review(s)
Z ciekawością zaczęliśmy smakować potrawę, po czym po kilku sekundach stwierdziliśmy – to jest to, coś pysznego! Pieczeń z owocami idealnie nadaje się na wystawny obiad, przyjęcie, święta i na każdą inną okoliczność, na której kulinaria są podstawą.
Postanowiliśmy opisać potrawę i pokazać Wam przepis na pieczeń z brzoskwiniami i ananasem. Mamy nadzieję, że taka mięsno-owocowa wariacja kulinarna zdobędzie Wasze kubki smakowe.
- Etap 1: Przygotowania potrawy zaczynamy od wołowiny, która niewątpliwie będzie grać tu pierwsze skrzypce. Dokładnie myjemy mięso i nacieramy przyprawami. Przez kilka minut zostawiamy mięso z przyprawami. W tym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem i obsmażamy wołowinę.
- Etap 2: Po obsmażeniu mięsa układamy je na posmarowanej margaryną blaszce. W mięso wbijamy goździki i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Temperatura pieczenia 200-220 stopni Celsjusza.
- Etap 3: Po upływie 40 minut zmniejszamy temperaturę pieczenia do 170 stopni Celsjusza i zostawiamy mięso w piekarniku na jeszcze pół godziny. W tym czasie kroimy owoce na średniej wielkości kawałki.
- Etap 4: Wyjmujemy mięso z piekarnika i przekładamy na inne naczynie. Na blasze układamy owoce i pieczemy je przez 10 minut w piekarniku. W tym czasie kroimy mięso w dość grube plastry.
- Etap 5: Układamy mięso z owocami na półmisku (przekładając owoce i mięso) i gotowe.
Potrawę podajemy na ciepło. Uwaga – szybko znika z talerzy!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Pieczeń z owocami
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




