Składniki:
- 1 kilogram wieprzowego mielonego mięsa
- 30 gramów przyprawy chili
- papryka cayenne
- 150 gramów fasoli
- 2 duże cebule
- 100 mililitrów oleju
- 1 koncentrat pomidorowy w puszce
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki kminu
- 2 łyżki oregano
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- liść laurowy
Zawędrujemy do kuchni meksykańskiej, przygotowując ostre i wyraziste danie – chili z mięsem mielonym i fasolą. Danie dosyć proste, lubiane zwłaszcza przez meksykan, którzy wręcz zajadają się nim przy wielu okazjach. W Europie nieco mniej znane, ale jak zauważamy – to już się zmienia.
Opiszemy przepis na chili z mięsem i fasolą w sposób tradycyjny, czyli tak jak to przygotowują w Meksyku (zwłaszcza w Teksasie).
- Etap 1: Dzień przed przygotowaniem potrawy należy namoczyć fasolę. W dniu przygotowań ugotować fasolę z liściem laurowym i pokrojoną w małe kostki cebulą. Gotować do miękkości na średnim ogniu.
- Etap 2: Drugą poszatkowaną cebulę podsmażyć na patelni z olejem. Gdy cebula nabierze złocistego koloru – dodać mięso. Polecamy smażyć mięso z cebula na dość dużej patelni lub w specjalnym garnku (ze względu na ilość). Gdy mięso się już podsmaży (straci różowy kolor) dodać wszystkie przyprawy i odrobinę wody. Wszystko dusimy przez pół godziny.
- Etap 3: Po półgodzinnym duszeniu dodajemy do mięsa odcedzoną fasolę oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko ponownie dusimy na średnim ogniu przez pół godziny.
- Etap 4: Podczas duszenia dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku. Podawać tylko na ciepło – to spotęguje efekt chili.
Szybkie, pyszne i ostre danie mięsne rodem z ameryki jest już gotowe. Nie polecamy chili dla osób o łagodnym podniebieniu – ta potrawa jest tylko dla twardzieli kulinarnych!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Chili z mięsem i fasolą
Czas przygotowania: