Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
- olej lub oliwa
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany
Polski obiad bez placków ziemniaczanych? To grzech! Dzisiejszym pomysłem na wspólny rodzinny posiłek (i nie tylko) będą placki ziemniaczane. Zapraszamy do gotowania (a w tym przypadku smażenia) razem z nami.




Based on 4 Review(s)
Przepis na placki ziemniaczane w tradycyjnym wydaniu!
-
- Etap 1: Pierwszym etapem będzie zajęcie się ziemniakami – podstawą placków ziemniaczanych. Obieramy i kroimy ziemniaki, a następnie dokładnie myjemy.
- Etap 2: Ziemniaki ścieramy na tarce, aby powstała ziemniaczana masa. Następnie obieramy cebulę i kroimy w kostkę.
- Etap 3: Do ziemniaczanej masy dodajemy cebulę, jajko, śmietanę i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Etap 4: Lekko rozgrzewamy patelnię z olejem i rozlewamy ziemniaczaną masę w taki sposób, aby powstały placki (od 2-4 na 1 patelni). Można dowolnie konfigurować wielkość placków, ale najlepsze są te o unormowanej wielkości.
- Etap 5: Placki smażymy obustronnie do zarumienienia (ciemno złoty kolor) i zdejmujemy na tackę wyłożoną papierem (aby pozbyć się resztki tłuszczu).
Placki ziemniaczane w tradycyjnym wydaniu są gotowe! Można je podawać z cukrem, śmietaną, sosem węgierskim lub innymi dodatkami.
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Placki ziemniaczane
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




