Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • olej lub oliwa
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany



Polski obiad bez placków ziemniaczanych? To grzech! Dzisiejszym pomysłem na wspólny rodzinny posiłek (i nie tylko) będą placki ziemniaczane. Zapraszamy do gotowania (a w tym przypadku smażenia) razem z nami.



Przepis na placki ziemniaczane w tradycyjnym wydaniu!

  • Etap 1: Pierwszym etapem będzie zajęcie się ziemniakami – podstawą placków ziemniaczanych. Obieramy i kroimy ziemniaki, a następnie dokładnie myjemy.
  • Etap 2: Ziemniaki ścieramy na tarce, aby powstała ziemniaczana masa. Następnie obieramy cebulę i kroimy w kostkę.


  • Etap 3: Do ziemniaczanej masy dodajemy cebulę, jajko, śmietanę i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i oprawiamy solą i pieprzem.
  • Etap 4: Lekko rozgrzewamy patelnię z olejem i rozlewamy ziemniaczaną masę w taki sposób, aby powstały placki (od 2-4 na 1 patelni). Można dowolnie konfigurować wielkość placków, ale najlepsze są te o unormowanej wielkości.
  • Etap 5: Placki smażymy obustronnie do zarumienienia (ciemno złoty kolor) i zdejmujemy na tackę wyłożoną papierem (aby pozbyć się resztki tłuszczu).

placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane w tradycyjnym wydaniu są gotowe! Można je podawać z cukrem, śmietaną, sosem węgierskim lub innymi dodatkami.

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Placki ziemniaczane
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 4 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook