Składniki:

  • 150 mililitrów śmietany
  • 3 serki topione (najlepiej smak grzybowy)
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 pieczarek
  • 300 gramów mięsa mielonego (wieprzowego)
  • 1 cebula
  • 100 gramów startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • bazylia



Zaczynamy tydzień makaronowy! Czasami mamy wielką ochotę na makaronowe dania. Więc czas zacząć – na pierwszy ogień pójdzie serowe penne, które przygotujemy zgodnie z naszym sprawdzonym przepisem.



Penne to nic innego, jak charakterystyczny makaron. Małe rurki, które dość szybko się gotują. Nie sposób tego zepsuć. Serowy posmak nada całej potrawie sos. Nie zapominamy także o mięsożercach – przygotujemy sos z mięsem mielonym (wersja dla wegetarianów pomija ten składnik). Prezentujemy przepis na serowe penne z mięsem.

  • Etap 1: Gotujemy makaron w osolonej wodzie. W międzyczasie na rozgrzanej patelni i maśle szklimy cebulę. Kroimy i siekamy pieczarki, które dodajemy do smażącej się cebuli. Po wymieszaniu wszystkiego dodajemy mięso mielone, które doprawiamy solą i pieprzem (można użyć także przyprawy do mięsa mielonego).
  • Etap 2: Śmietanę mieszamy razem z serkami topionymi. Dodajmy do śmietany czosnek i mieszamy z zawartością patelni.
  • Etap 3: Makaron jest już gotowy – odcedzamy go i mieszamy razem z mięsem i sosem. Na koniec dodajemy starty ser oraz dekorację pod postacią bazylii.



 serowe penne

Mamy nadzieję, że zasmakujecie w mięsnym serowym penne.

Pozdrawiamy i życzymy smacznego!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Serowe penne



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook