Składniki:
- 150 mililitrów śmietany
- 3 serki topione (najlepiej smak grzybowy)
- 3 ząbki czosnku
- 5 pieczarek
- 300 gramów mięsa mielonego (wieprzowego)
- 1 cebula
- 100 gramów startego żółtego sera
- sól
- pieprz
- masło
- bazylia
Zaczynamy tydzień makaronowy! Czasami mamy wielką ochotę na makaronowe dania. Więc czas zacząć – na pierwszy ogień pójdzie serowe penne, które przygotujemy zgodnie z naszym sprawdzonym przepisem.
Penne to nic innego, jak charakterystyczny makaron. Małe rurki, które dość szybko się gotują. Nie sposób tego zepsuć. Serowy posmak nada całej potrawie sos. Nie zapominamy także o mięsożercach – przygotujemy sos z mięsem mielonym (wersja dla wegetarianów pomija ten składnik). Prezentujemy przepis na serowe penne z mięsem.
- Etap 1: Gotujemy makaron w osolonej wodzie. W międzyczasie na rozgrzanej patelni i maśle szklimy cebulę. Kroimy i siekamy pieczarki, które dodajemy do smażącej się cebuli. Po wymieszaniu wszystkiego dodajemy mięso mielone, które doprawiamy solą i pieprzem (można użyć także przyprawy do mięsa mielonego).
- Etap 2: Śmietanę mieszamy razem z serkami topionymi. Dodajmy do śmietany czosnek i mieszamy z zawartością patelni.
- Etap 3: Makaron jest już gotowy – odcedzamy go i mieszamy razem z mięsem i sosem. Na koniec dodajemy starty ser oraz dekorację pod postacią bazylii.
Mamy nadzieję, że zasmakujecie w mięsnym serowym penne.
Pozdrawiamy i życzymy smacznego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Serowe penne
Czas przygotowania: