Składniki:
- 500 gramów makaronu typu spaghetti
- 400 gramów schabu
- 4 pomarańcze
- 4 marynowane kabaczki
- 4 zielone pomidory
- pieprz
- sól
- kurkuma
- oliwa z oliwek
Jak zapowiadaliśmy – kontynuujemy makaronowe szaleństwo. Tym razem coś znacznie bardziej „odjechanego”, czyli pomarańczowe spaghetti. Nie różni się ono od typowego spaghetti bolognese tylko kolorem – smak również został zmieniony. Na jaki? Tego nie da się opisać, tego trzeba spróbować.
Na pewno zaskoczeniem dla Was będą składniki. Kurkuma, schab, pomarańcze, kabaczki – to właśnie nasza wizja pomarańczowego spaghetti. Pyszne danie, które nieco odbiega od włoskiej tradycji, ale pozostaje w jej obrębie, kusząc smakiem i (w tym przypadku także) kolorem. Zapraszamy po przepis na pomarańczowe spaghetti.
- Etap 1: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Schab myjemy i kroimy w kostki. 3 pomarańcze obieramy i kroimy na drobne kostki. Kabaczki natomiast kroimy w cienkie plastry.
- Etap 2: Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią oliwę i smażymy kawałki mięsa (niezbyt długo). Wyciskamy sok z jednej pomarańczy, dodajemy kurkumę, pokrojone pomarańcze i kabaczki.
- Etap 3: Smażymy mięso, ciągle mieszając i pilnując momentu, kiedy sos się zredukuje. Gdy to nastąpi – wrzucamy na patelnię ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy.
- Etap 4: Zmniejszamy ogień i zostawiamy danie na ogniu. Podajemy ciepłe, udekorowane małymi pomidorkami (najlepiej zielonymi).
Kolorowo na talerzu – tak ma być. Pysznie? Na pewno. Nam taka wersja przypadła do gustu. Od teraz spaghetti ze schabem, pomarańczami i kurkumą na pewno zagości częściej w naszym domu!
Pomarańczowego smacznego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Pomarańczowe spaghetti
Czas przygotowania:
Po co w składnikach 4 pomarańcze, skoro do dania dodajecie (być może, nie jest to napisane wprost) jedną?
No i w składnikach jest oliwa z oliwek. Tak z ciekawości, widzieliście kiedyś oliwę z-nie-oliwek?
Przeczytaj proszę Etap 1 i Etap 2 😉 3 pomarańcze kroimy i wrzucamy, ostatnią tylko wyciskamy. Co do oliwy z oliwek – taka zwyczajowa nazwa
To mam jakiś inny przepis, nie mam nic o wrzucaniu pomarańczy. Proszę, mi się taki wyświetla:
Etap 1: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Schab myjemy i kroimy w kostki. 3 pomarańcze obieramy i kroimy na drobne kostki. Kabaczki natomiast kroimy w cienkie plastry.
Etap 2: Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią oliwę i smażymy kawałki mięsa (niezbyt długo). Wyciskamy sok z jednej pomarańczy, dodajemy kurkumę, pokrojone pomarańcze i kabaczki.
Etap 3: Smażymy mięso, ciągle mieszając i pilnując momentu, kiedy sos się zredukuje. Gdy to nastąpi – wrzucamy na patelnię ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy.
W Etap 1: 3 pomarańcze obieramy i kroimy na drobne kostki.
W Etap 2: Wyciskamy sok z jednej pomarańczy, dodajemy kurkumę, pokrojone pomarańcze i kabaczki.
Logicznie rzecz ujmując, w składnikach podaliśmy 4 pomarańcze. 3 kroimy na początku, jedną zostawiamy. Podczas smażenia mięsa z tej jednej, która została wyciskamy sok, a następnie na patelnię wrzucamy te pokrojone 3 😉