Składniki:

  • Składniki na sos:
  • 3 łyżki sosu sojowego (sos jasny)
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • półtora łyżki brązowego cukru
  • Pozostałe składniki:
  • olej sezamowy
  • 1/4 papryczki chilli
  • pół żółtej papryki
  • pół czerwonej papryki
  • 2 garści mrożonej ciętej zielonej fasolki
  • 200 gramów makaronu razowego spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki sezamu



Kolejne danie kuchni chińskiej. Do przygotowania potrawy potrzebny będzie oczywiście wok. Mowa o Stir-Fry. Wyrazistej i ciekawej potrawie, która zaspokoi każde podniebienie, które żądne jest chińskich smaków.



Łatwe danie do przygotowania którego potrzebujemy zaledwie pół godziny. To właśnie przepis na Stir-Fry. Zapraszamy do gotowania razem z nami.

  • Etap 1: Gotujemy makaron spaghetti w osolonej wodzie (z kilkoma kroplami oleju). Odcedzamy i odstawiamy po ugotowaniu. W oddzielnej misce podczas gotowania makaronu mieszamy składniki na sos.
  • Etap 2: Kroimy cebulę (w piórka), marchew w cieniutkie paski (najlepiej za pomocą skrobaczki) oraz paprykę w paski (dosyć długie).


  • Etap 3: Podgrzewamy wok i wrzucamy pokrojone warzywa. Po chwili dodajemy sezam, przygotowany sos, fasolkę i wszystko dokładnie mieszamy.
  • Etap 4: Po 5 minutach smażenia dodajemy makaron, aby go odrobinę podgrzać. Potrawę podajemy na ciepło.

Stir-FryPyszna, wyrazista potrawa kuchni chińskiej, to właśnie Stir Fry, które polecamy na orientalny obiad dla każdego.

Życzymy smacznych Chin na talerzach!

 

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Stir-Fry



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook