Składniki:
- Składniki na sos:
- 3 łyżki sosu sojowego (sos jasny)
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka octu ryżowego
- półtora łyżki brązowego cukru
- Pozostałe składniki:
- olej sezamowy
- 1/4 papryczki chilli
- pół żółtej papryki
- pół czerwonej papryki
- 2 garści mrożonej ciętej zielonej fasolki
- 200 gramów makaronu razowego spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 łyżki sezamu
Kolejne danie kuchni chińskiej. Do przygotowania potrawy potrzebny będzie oczywiście wok. Mowa o Stir-Fry. Wyrazistej i ciekawej potrawie, która zaspokoi każde podniebienie, które żądne jest chińskich smaków.
Łatwe danie do przygotowania którego potrzebujemy zaledwie pół godziny. To właśnie przepis na Stir-Fry. Zapraszamy do gotowania razem z nami.
- Etap 1: Gotujemy makaron spaghetti w osolonej wodzie (z kilkoma kroplami oleju). Odcedzamy i odstawiamy po ugotowaniu. W oddzielnej misce podczas gotowania makaronu mieszamy składniki na sos.
- Etap 2: Kroimy cebulę (w piórka), marchew w cieniutkie paski (najlepiej za pomocą skrobaczki) oraz paprykę w paski (dosyć długie).
- Etap 3: Podgrzewamy wok i wrzucamy pokrojone warzywa. Po chwili dodajemy sezam, przygotowany sos, fasolkę i wszystko dokładnie mieszamy.
- Etap 4: Po 5 minutach smażenia dodajemy makaron, aby go odrobinę podgrzać. Potrawę podajemy na ciepło.
Pyszna, wyrazista potrawa kuchni chińskiej, to właśnie Stir Fry, które polecamy na orientalny obiad dla każdego.
Życzymy smacznych Chin na talerzach!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Stir-Fry
Czas przygotowania: