Składniki:
- 1 ogórek
- 10 dekagramów pieczarek
- 1 łyżeczka cukru
- 300 gramów gotowanego mięsa
- 1 szklanka bulionu
- 1 koncentrat pomidorowy
- sól
- 2 łyżki oleju
- 1 natka pietruszki
- ziele angielskie
- liście laurowe
- 2 ziemniaki
- 4 papryki (zielona, żółta, czerwona)
- 2 cebule
Kontynuujemy modę na przygotowywanie kociołków. Tym razem cygański kociołek, lub jak inni nazywają tą potrawę – gulasz po cygańsku. Pełna smaków, aromatów i pysznych dodatków potrawa. Pożywna, zdrowa i sycąca – idealnie spełnia rolę głównego dania.
Smak i aromat pozwalają myśleć, że potrawa ta jest piekielnie trudna w przygotowaniu. Nic z tych rzeczy. Kociołek przygotowuje się łatwo i szybko – wystarczy 40 minut, aby przepis na cygański kociołek przestał być przepisem, a stał się daniem stojącym przed nosami obiadożerców!
- Etap 1: Myjemy, obieramy i kroimy w kostki ogórka. Czyścimy i kroimy również 4 papryki o różnych kolorach. Papryki kroimy w paski. Zajmujemy się również pieczarkami, które kroimy w grube plastry.
- Etap 2: Obieramy i siekamy cebulę. Przygotowujemy mięso i ziemniaki, krojąc oba składniki w równe kostki. Rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy pokrojone ziemniaki i paprykę i dokładnie mieszamy. Na patelni po kilku minutach lądują także pieczarki.
- Etap 3: Wlewamy do smażących się składników bulion i dusimy przez kilka minut. Dodajemy mięso, ogórka, ziele angielskie i 2 liście laurowe, po czym dokładnie mieszamy. Zostawiamy składniki na średnim ogniu przez 20 minut.
- Etap 4: Pod koniec duszenia dodajemy do potrawy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zostawiamy wszystko na ogniu przez 5 minut. Podajemy na ciepło, wieńcząc danie posiekaną natką pietruszki.
Danie po cygańsku jest gotowe do podania. Na pewno się nim najecie i zaspokoicie potrzeby kulinarne swoich bliskich!
Pozdrawiamy i życzymy smacznego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Cygański kociołek
Czas przygotowania: