Składniki:

  • 1 ogórek
  • 10 dekagramów pieczarek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 gramów gotowanego mięsa
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • 1 natka pietruszki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 2 ziemniaki
  • 4 papryki (zielona, żółta, czerwona)
  • 2 cebule



Kontynuujemy modę na przygotowywanie kociołków. Tym razem cygański kociołek, lub jak inni nazywają tą potrawę – gulasz po cygańsku. Pełna smaków, aromatów i pysznych dodatków potrawa. Pożywna, zdrowa i sycąca – idealnie spełnia rolę głównego dania.



Smak i aromat pozwalają myśleć, że potrawa ta jest piekielnie trudna w przygotowaniu. Nic z tych rzeczy. Kociołek przygotowuje się łatwo i szybko – wystarczy 40 minut, aby przepis na cygański kociołek przestał być przepisem, a stał się daniem stojącym przed nosami obiadożerców!

  • Etap 1: Myjemy, obieramy i kroimy w kostki ogórka. Czyścimy i kroimy również 4 papryki o różnych kolorach. Papryki kroimy w paski. Zajmujemy się również pieczarkami, które kroimy w grube plastry.
  • Etap 2: Obieramy i siekamy cebulę. Przygotowujemy mięso i ziemniaki, krojąc oba składniki w równe kostki. Rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy pokrojone ziemniaki i paprykę i dokładnie mieszamy. Na patelni po kilku minutach lądują także pieczarki.


  • Etap 3: Wlewamy do smażących się składników bulion i dusimy przez kilka minut. Dodajemy mięso, ogórka, ziele angielskie i 2 liście laurowe, po czym dokładnie mieszamy. Zostawiamy składniki na średnim ogniu przez 20 minut.
  • Etap 4: Pod koniec duszenia dodajemy do potrawy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zostawiamy wszystko na ogniu przez 5 minut. Podajemy na ciepło, wieńcząc danie posiekaną natką pietruszki.

cyganski kociolekDanie po cygańsku jest gotowe do podania. Na pewno się nim najecie i zaspokoicie potrzeby kulinarne swoich bliskich!

Pozdrawiamy i życzymy smacznego!

 

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Cygański kociołek
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
no rating Based on 0 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook