Składniki:
- 500 gramów makaronu typu farfalle, popularne kokardki
- 4 łyżki oliwy
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 200 gramów sera cheddar
- 150 gramów kiełbasy (najlepiej chorizo)
- 100 gramów szynki
- sól
- pieprz
Wariacje makaronowe to jest to, co lubimy najbardziej w kuchennych zmaganiach. Przepis na zapiekankę farfalle, czyli potrawę ze znanych i lubianych przez wielu kulinarnych smakoszy makaronowych kokardek zna każdy. Prezentujemy naszą wariację kulinarną na temat tej potrawy.




Based on 2 Review(s)
Naszym zdaniem zapiekanka faraflle to dobry pomysł na rodzinny posiłek. Szybka w przygotowaniu, pyszna, podawana na ciepło – to jest to, co spełnia wytyczne dobrego obiadu.
- Etap 1: Zaczynamy od makaronu, który powinien być al-dente po krótkim gotowaniu w osolonej wodzie. Gdy makaron jest jędrny, odcedzamy go i skrapiamy zimną wodą (najlepiej w sitku).
- Etap 2: Oliwę wlewamy na patelnię, po czym kroimy w plasterki cebulę i w paski paprykę (uwaga na nasiona papryk, nie są nam potrzebne). Dodajemy na patelnię warzywa i dusimy.
- Etap 3: Siekamy na drobno ząbki czosnku i dodajemy na patelnię. Szynkę i kiełbasę również kroimy na drobno i dodajemy do składników. Wszystko razem zostawiamy na średnim ogniu przez około kwadrans. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem oraz dolewamy odrobinę przegotowanej ody (aby warzywa i mięso nie przywierały do patelni).
- Etap 4: Gdy składniki z patelni będą gotowe – mieszamy je z makaronem farfalle.
- Etap 5: Tak przygotowaną zapiekankę układamy w naczyniu żaroodpornym. Ścieramy ser i posypujemy do smaku. Pieczemy do momentu, aż ser ładnie się roztopi i zarumieni.
Zapiekankę farfalle podajemy na ciepło, wtedy jest najlepsza. Przepis przygotowany na 6 porcji. Uwaga, znikają bardzo szybko!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Zapiekankę farfalle
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




