Składniki:
- 20 dekagramów ryżu
- 60 dekagramów piesi z kurczaka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki przyprawy Gyros
- 1 cebula
- 40 dekagramów pieczarek
- majonez
- ketchup
- olej
- 30 dekagramów sera
Popularny Gyros trafi do pieca. Na taki pomysł wpadliśmy dziś, myśląc, co by tu przygotować na obiad. Opłaciło się – zapiekanka Gyros wyszła świetnie, a z dodatkiem ryżu komponowała się wręcz idealnie. Doskonałe danie dla każdego, kto lubi Gyros i szuka pomysłu na ciekawy, trochę szalony i innowacyjny pomysł na obiad.




Based on 4 Review(s)
Oto nasz przepis na zapiekankę Gyros, który stworzyliśmy specjalnie dla Was. Wyszło pysznie!
- Etap 1: Mięso i pieczarki należy wypłukać i odsączyć wodę. Następnie należy ugotować ryż w osolonej wodzie.
- Etap 2: Gdy ryż się gotuje – należy pokroić mięso w kostkę i posypać obficie przyprawa Gyros. Pieczarki zetrzeć na tarce, obrać i pokroić w kostkę cebulę.
- Etap 3: Rozgrzać patelnię, wlać olej i usmażyć przyprawione mięso. Na druga patelnię wrzucić warzywa i usmażyć. Polecamy smażenie jednocześnie mięsa i warzyw, ale na dwóch osobnych patelniach. Warzywa przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Etap 4: Odsączyć ugotowany ryż i ustawić piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Przygotować naczynie żaroodporne, posmarować je olejem. Następnie wyłożyć spód ryżem i posmarować majonezem. Następnie na ryż z majonezem nałożyć usmażone mięso i polać je ketchupem lub sosem pomidorowym.
- Etap 5: Kolejna warstwa zapiekanki to usmażone pieczarki i cebula. Wszystko zwieńczyć majonezem i ketchupem. Na koniec zetrzeć ser i posypać zapiekankę.
- Etap 6: Wstawić zapiekankę na około 30 minut do piekarnika, moc 200 stopni Celsjusza.
Zapraszamy do delektowania się tak przygotowanym Gyrosem. Czekamy na Wasze komentarze i opinie, jak smakowała wam tak przygotowana zapiekanka.
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Zapiekankę Gyros
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




