Składniki:

  • 0,5 kilograma mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe)
  • 4 placki tortilli
  • 1 pomidor
  • 1 słoik przecieru pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • 30 dekagramów żółtego sera



Potrawa meksykańska, która obok tortilli robi prawdziwą furorę nie tylko w Ameryce Południowej, ale także w Europie. To oczywiście burrito, które postaramy się dziś przygotować w domowy sposób. Proponujemy kupić placki do tortilli dla tych, którzy nie chcą tracić czasu lub nie czują się na siłach, aby usmażyć swoje placki.



Przepis na burrito w naszym wydaniu brzmi następująco:

  • Etap 1: Na patelni smażymy pokrojoną w kostki cebulę. Po kilku minutach dodajemy mięso i przyprawy (sól i pieprz). Do tego dodajemy odrobinę kminku i wszystko mieszamy do chwili, aż mięso zacznie współgrać z przyprawami i cebulą.
  • Etap 2: Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojony pomidor (w międzyczasie zmniejszyć moc smażenia). Na patelnię dodajemy przecier pomidorowy i wszystko mieszamy.


  • Etap 3: Do mięsa i warzyw dodajemy kukurydzę i fasolę. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy przygotowany farsz do ostygnięcia.
  • Etap 4: Placki smarujemy farszem i posypujemy startym serem. Tak przygotowane burrito wstawiamy do piekarnika na około 5 minut (moc 180 stopni Celsjusza), aby ser apetycznie się roztopił.

burritoTak przygotowana potrawa meksykańska na pewno zaspokoi podniebienia każdego, kto zjawi się na obiedzie.

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Burrito



Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0graygraygraygraygray Based on 4 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook