Składniki:

  • 2 litry bulionu
  • 500 ml zakwasu
  • 200 g boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany 30% lub 36%
  • suszony, starty majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania ugotowane na twardo jajka
  • kiełbasa u mnie wiejska



Choć Żurek nazywany jest królem polskich zup to jego niepowtarzalny smak doceniają także nasi wschodni sąsiedzi – Białorusi jak i Ukraińcy. W Polsce Żurek gości w menu niemal każdej restauracji. Jadamy go na Wielkanoc, w niektórych rejonach naszego kraju także podczas Świąt Bożego Narodzenia.  By tradycji stała się zadość na Wielkanoc wypróbujcie przepis na nasz Żurek Wielkanocny



Jak przyrządzić tradycyjny polski żur ? Oto przepisy, który zapewne ułatwi wam wielkanocne przygotowania. Podstawą każdego dobrego żurku jest zakwas na którym go gotujemy. W dzisiejszych czasach możemy go kupić w sklepie, bądź przygotować samemu. Podobno żur ugotowany na domowym zakwasie smakuje najlepiej. Czy tak jest naprawdę? Przekonajcie się sami.

  • Etap 1: Przygotowanie zakwasu

W naczyniu mieszamy ze sobą mąki dolewamy wodę, dobrze roztrzepujemy i dodajemy  czosnek. Przelewamy do słoja i przykrywamy kromką chleba. Słój nakrywamy gazą i odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce do czasu ukiszenia.

  • Etap 2:   Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu, do momentu aż cebula i boczek ładnie się nam zrumienią.



  • Etap 3:  Zawartość patelni dodajemy do gorącego bulionu.  Wywar gotujemy na małym ogniu przez ok. 30-40 minut do momentu, aż zyska wyraźny mięsny smak i aromat.
  • Etap 4:  Do tak przygotowanej bazy dodajemy nasz zakwas (należy go dobrze rozmieszać). Na początek dodajemy połowę zakwasu, aby żurek nie wyszedł nam  zbyt kwaśny. W razie potrzeby dolewamy zakwas do momentu uzyskania pożądanego  przez nas smaku.
  • Etap 5:  Następnie do garnka dodajemy  rozgnieciony ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu i  majeranek. Majeranek w ilości około jednej łyżki stołowej, w trakcie dodawania go do żurku mocno rozcieram  go w dłoniach, dzięki temu uwalnia się bardzo dużo aromatów.
  •  Etap 6:  Żurek gotujemy  jeszcze przez kilka minut na niewielkim ogniu, a na samym koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodajemy śmietanę  zahartowaną kilkoma łyżkami gorącego żuru, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i kiełbasą lub ziemniakami.

 

Pamiętajmy, że sekret udanego żurku tkwi przede wszystkim w odpowiednio zbalansowanych smakach i aromatach. 

Życzymy smacznego!

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook