Składniki:
- 2 litry bulionu
- 500 ml zakwasu
- 200 g boczku
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki śmietany 30% lub 36%
- suszony, starty majeranek
- sól i pieprz do smaku
- do podania ugotowane na twardo jajka
- kiełbasa u mnie wiejska
Jak przyrządzić tradycyjny polski żur ? Oto przepisy, który zapewne ułatwi wam wielkanocne przygotowania. Podstawą każdego dobrego żurku jest zakwas na którym go gotujemy. W dzisiejszych czasach możemy go kupić w sklepie, bądź przygotować samemu. Podobno żur ugotowany na domowym zakwasie smakuje najlepiej. Czy tak jest naprawdę? Przekonajcie się sami.
- Etap 1: Przygotowanie zakwasu
W naczyniu mieszamy ze sobą mąki dolewamy wodę, dobrze roztrzepujemy i dodajemy czosnek. Przelewamy do słoja i przykrywamy kromką chleba. Słój nakrywamy gazą i odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce do czasu ukiszenia.
- Etap 2: Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu, do momentu aż cebula i boczek ładnie się nam zrumienią.
- Etap 3: Zawartość patelni dodajemy do gorącego bulionu. Wywar gotujemy na małym ogniu przez ok. 30-40 minut do momentu, aż zyska wyraźny mięsny smak i aromat.
- Etap 4: Do tak przygotowanej bazy dodajemy nasz zakwas (należy go dobrze rozmieszać). Na początek dodajemy połowę zakwasu, aby żurek nie wyszedł nam zbyt kwaśny. W razie potrzeby dolewamy zakwas do momentu uzyskania pożądanego przez nas smaku.
- Etap 5: Następnie do garnka dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu i majeranek. Majeranek w ilości około jednej łyżki stołowej, w trakcie dodawania go do żurku mocno rozcieram go w dłoniach, dzięki temu uwalnia się bardzo dużo aromatów.
- Etap 6: Żurek gotujemy jeszcze przez kilka minut na niewielkim ogniu, a na samym koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodajemy śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącego żuru, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i kiełbasą lub ziemniakami.
Pamiętajmy, że sekret udanego żurku tkwi przede wszystkim w odpowiednio zbalansowanych smakach i aromatach.