Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 główka białej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz



Modyfikacja tradycyjnego przepisu – to temat przewodni dzisiejszego wpisu. Zmieniliśmy nieco zwykłe gołąbki poprzez dodanie grzybów. Polecamy taką wariację dla każdego, kto lubi gołąbki i jest smakoszem grzybów.



Połączenie to wyszło zaskakująco dobrze. Proces przygotowania jest identyczny, jak w przypadku zwykłej wersji gołąbków, jednak w pewnym momencie do akcji kulinarnej wkraczają grzyby – zmieniając danie i nadając mu zupełnie innego charakteru.

Tak oto powstają gołąbki z grzybami:

  • Etap 1: Przed rozpoczęciem prac należy umyć grzyby i umieścić je w wodzie. Powinny moczyć się w wywarze przez 60 minut. Najwięcej pracy będzie przy kapuście. Od niej więc zaczniemy. Na początek należy usunąć wierzchnie liście białej kapusty oraz jej środek. Zostawiamy tylko tą najładniejszą część, którą należy dokładnie opłukać wodą. Teraz czas na gotowanie we wrzątku. Kapustę gotujemy tylko przez kilka minut. Następnie odsączamy i odrywamy liście. Po ugotowaniu liście praktycznie same odchodzą.
  • Etap 2: Czas na nadzienie z grzybami. Ryż gotujemy w tradycyjny sposób (w lekko osolonej wodzie). Po ugotowaniu (ryż nie powinien być za twardy, ale także nie może być al dente) odcedzamy ryż.


  • Etap 3:  Namoczone grzyby w wywarze gotujemy, ale uwaga – w tym samym wywarze, w którym się moczyły. Gotujemy nie więcej, niż 20 minut. Po zakończeniu gotowania odcedzamy grzyby. Uwaga – nie wylewamy wywaru, który jeszcze się przyda. Siekamy grzyby i kroimy cebulę w drobne kostki. Następnie smażymy na patelni doprawiając solą i pieprzem. Po usmażeniu łączymy zawartość patelni razem z ryżem.
  • Etap 4: Zwijamy gołąbki. Na środku każdego liścia układamy farsz i zawijamy brzegami do środka. Gdy już zawiniemy wszystkie gołąbki – przystępujmy do gotowania. Potrzebny będzie duży garnek, na dnie którego wykładamy pozostałości liści kapusty. Teraz układamy zawinięte gołąbki. Wlewamy wywar z grzybów i dolewamy do niego przegotowaną i osoloną szklankę zwykłej wody. Dodajemy liść laurowy, przykrywamy garnek i gotujemy na średnim ogniu przez około 40 minut.

gołąbki z grzybamiOto nasza wariacja na temat gołąbków, do których dodaliśmy pyszne, pachnące grzyby. Efekt był piorunujący. Oczywiście do farszu można dodać mięso mielone, które także doskonale połączy się z grzybami.

Zapraszamy do komentowania przepisu i do gotowania razem z nami.

 

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Gołąbki z grzybami
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook