Składniki:
- 1 kilogram grzybów (najlepiej maślaków)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietany
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowaliśmy przepis na uniwersalny sos, który nadaje się idealnie do placków ziemniaczanych, mięs, warzyw i wszystkiego, co związane z obiadem. To sos grzybowy, który kusi podniebienia nie tylko amatorów zbierania grzybów, ale także tych, którzy cenią w swoim życiu potrawy z dodatkiem sosów.




Based on 2 Review(s)
Nasza propozycja to przepis na sos grzybowy. Tradycyjne wykonanie, które wydobywa pełnię smaku z tego sosu upraszcza do minimum kulinarne wyzwanie. Zapraszamy do przygotowania sosu wedle naszej receptury i podania go do dzisiejszego obiadu!
- Etap 1: Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski. Końcówki grzybów wyrzucamy.
- Etap 2: W dość dużym garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy grzyby. Tu uwaga, jeżeli grzyby są suche, warto dolać do garnka odrobinę przegotowanej wody. Unikniemy wtedy przypalenia. Garnek ostawiamy na średnim ogniu przez godzinę, co kilkanaście minut mieszając grzyby.
- Etap 3: Kroimy cebulę na drobne kostki i po godzinie duszenia grzybów dodajemy ją do garnka. Dokładnie mieszamy i zostawiamy podstawę sosu na ogniu przez kwadrans.
- Etap 4: Odlewamy odrobinę sosu do miski i dodajemy śmietanę. Trzepaczką rozcieńczamy sos (dokładnie) i powoli dolewamy sos z miski do sosu z garnka. Uwaga, należy ostrożnie dolewać sos ze śmietaną i dokładnie wymieszać całość, aby śmietana się nie ścięła.
- Etap 5: Podgrzewamy sos ze śmietaną, doprawiając solą i pieprzem. Na koniec kroimy natkę pietruszki i wieńczymy nią sos.
Sos grzybowy jest gotowy! Największą trudność może sprawić etap dodawania śmietany do sosu. Cierpliwość, precyzja i dokładne dostosowanie się do przepisu na pewno pomogą uzyskać niesamowity efekt.
Życzymy pysznego sosu grzybowego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Sos grzybowy
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




