Składniki:

  • 1 kilogram grzybów (najlepiej maślaków)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz



Przygotowaliśmy przepis na uniwersalny sos, który nadaje się idealnie do placków ziemniaczanych, mięs, warzyw i wszystkiego, co związane z obiadem. To sos grzybowy, który kusi podniebienia nie tylko amatorów zbierania grzybów, ale także tych, którzy cenią w swoim życiu potrawy z dodatkiem sosów.



Nasza propozycja to przepis na sos grzybowy. Tradycyjne wykonanie, które wydobywa pełnię smaku z tego sosu  upraszcza do minimum kulinarne wyzwanie. Zapraszamy do przygotowania sosu wedle naszej receptury i podania go do dzisiejszego obiadu!

  • Etap 1: Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski. Końcówki grzybów wyrzucamy.
  • Etap 2: W dość dużym garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy grzyby. Tu uwaga, jeżeli grzyby są suche, warto dolać do garnka odrobinę przegotowanej wody. Unikniemy wtedy przypalenia. Garnek ostawiamy na średnim ogniu przez godzinę, co kilkanaście minut mieszając grzyby.


  • Etap 3: Kroimy cebulę na drobne kostki i po godzinie duszenia grzybów dodajemy ją do garnka. Dokładnie mieszamy i zostawiamy podstawę sosu na ogniu przez kwadrans.
  • Etap 4: Odlewamy odrobinę sosu do miski i dodajemy śmietanę. Trzepaczką rozcieńczamy sos (dokładnie) i powoli dolewamy sos z miski do sosu z garnka. Uwaga, należy ostrożnie dolewać sos ze śmietaną i dokładnie wymieszać całość, aby śmietana się nie ścięła.
  • Etap 5: Podgrzewamy sos ze śmietaną, doprawiając solą i pieprzem. Na koniec kroimy natkę pietruszki i wieńczymy nią sos.

sos grzybowySos grzybowy jest gotowy! Największą trudność może sprawić etap dodawania śmietany do sosu. Cierpliwość, precyzja i dokładne dostosowanie się do przepisu na pewno pomogą uzyskać niesamowity efekt.

Życzymy pysznego sosu grzybowego!

 

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Sos grzybowy



Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook