Składniki:
- 600 g filetu z kurczaka
- przyprawy:
- sól, pieprz, 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie, 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
- 1 marchewka
- 1/2 pora
- 150 ml bulionu drobiowego
- 150 ml śmietanki 30%
- pęczek koperku
Przepis na kurczaka w kremowym sosie koperkowym z porem i marchewką to pomysł na szybki, prosty obiad i do tego z jednej patelni. Sprawdźcie i spróbujcie nasz przepis na kurczaka w kremowym sosie z porem i marchewką, jego smak jest naprawdę wyjątkowy. Kurczaka w kremowym sosie koperkowym możecie podawać z ziemniakami ryżem czy też kaszą.
- Etap 1: Kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, po czym kroimy na mniejsze filety , następnie w najgrubszej części rozbijamy tłuczkiem na ok. 1 cm filety.
- Etap 2: Oczyszczonego i pokrojonego kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a gdy będzie już gorąca podsmażamy na niej kurczaka po ok. 2- 3 minuty z każdej strony. Podsmażonego kurczaka odkładamy na talerz.
- Etap 3: Na tej samej patelni podsmażamy obraną i startą na tarce marchewkę oraz dokładnie umytego i pokrojonego w kosteczkę lub paseczki pora. Smażymy przez ok. 2 – 3 minuty, często mieszając, dodajemy masło i jeszcze przez chwilę podsmażamy.
- Etap 4: Do podsmażonej marchewki i pora dodajemy bulion i zagotowujemy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz kurkumę, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy przez ok. 3 minuty. Po tym czasie dodajemy naszego podsmażonego kurczaka i gotujemy bez przykrycia przez ok. 3 minuty, w międzyczasie raz przewracamy mięso.
- Etap 5: Wlewamy śmietankę i dodajemy koperek, mieszamy i zagotowujemy. Jeśli sos nie jest jeszcze wystarczająco gęsty, gotujemy jeszcze przez krótką chwilę.
Kurczak w kremowym sosie koperkowym z porem i marchewką jest niezwykle sycący. Możemy podać go z ryżem, makaronem lub puree ziemniaczanym oraz ulubioną świeżą surówką. Kombinacja dodatków jest dowolna – kurczak w kremowym sosie koperkowym sprawdzi się w każdym połączeniu.
Życzymy smacznego!