Składniki:
- 150 gramów żółtego sera
- 200 gramów pomidorów z puszki (bez skórki)
- 100 mililitrów śmietany 18 %
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (750 gramów)
- 1 sztuka sera mozarella
- 3 cebule
- koncentrat pomidorowy
- ketchup
- 500 gramów mięsa mielonego
- puszka pomidorów w puszce
- sól i pieprz do smaku
- przyprawa do mięsa mielonego
Kto powiedział, że naleśniki muszą być podawane z dżemem bądź twarogiem i śmietaną? Kto powiedział, że trzeba kierować się schematami, standardami i przyzwyczajeniami? Kto zakaże nam eksperymentowania? Nikt, a więc serdecznie zachęcamy do spróbowania nowej odsłony naleśników – naleśniki w sosie bolońskim.
Naleśniki są bardzo lubiane przez dzieci jak i dorosłych, ale zazwyczaj jemy je w taki sam sposób, korzystając z przepisów, jakie przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jeśli macie dość tradycji i chcecie nieco wyjść poza nią, jeśli lubicie eksperymentować w kuchni i nie boicie się wyzwań, przepis na naleśniki w sosie bolońskim to propozycja właśnie dla Was. Spróbujcie, naprawdę warto!
- Etap 1: Zaczynamy od przygotowania farszu do naleśników, a w tym celu kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy ją na oleju. Zajmujemy się też szpinakiem, który należy odcedzić i dodać do cebuli. Przygotowujemy również sos do szpinaku, który możecie podejrzeć w naszym przepisie na Gofry z łososiem i szpinakiem. Sos dodajemy do cebuli oraz szpinaku i mieszamy do zagotowania, a następnie dodajemy jeszcze tarty żółty ser – cały czas mieszając.
- Etap 2: Teraz przechodzimy do smażenia naleśników – skorzystajcie z naszego przepisu na naleśniki, a uporacie się z tym zadaniem bardzo szybko.
- Etap 3: Czas na połączenie składników – w tym celu farsz zawijamy w naleśniki, koniecznie zakładając wszystkie boki każdego naleśnika do środka. Tak przygotowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Etap 4: Do uwieńczenia dzieła pozostał nam jeszcze do wykonania sos boloński. 2 cebule pokrojone w kostkę smażymy aż się zeszkli, następnie dodajemy mięso mielone i przyprawę do mięsa mielonego. Co jakiś czas mieszając, czekamy, aż mięso się usmaży. Wtedy dodajemy odcedzony sok z pomidorów z puszki, koncentrat oraz sól, pieprz i ketchup do smaku, cały czas mieszając. Gotujemy przez chwilę aż zgęstnieje. Mięso nie jest konieczne – możecie wykonać sos również bez mięsa. Kiedy go przygotujecie, należy zalać nim naleśniki i na samym wierzchu ułożyć plastry sera mozarella.
- Etap 5: Tak przygotowane naleśniki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 20 minut.
Zapiekane naleśniki w sosie bolońskim to zupełnie nowa odsłona tak lubianych przez nas tradycyjnych naleśników. Jeśli chcecie, aby danie to nabrało prawdziwego, śródziemnomorskiego charakteru, wystarczy dodać do farszu kilka suszonych pomidorów i łyżkę ziaren słonecznika. Efekt będzie jeszcze lepszy!
Życzymy smacznego i przyjemnego gotowania!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Naleśniki w sosie bolońskim
Czas przygotowania: