Składniki:

  • 10 dekagramów wieprzowiny
  • 2 szklanki mąki pszennej durum (typ 00 - mąka włoska)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała szklanka ciepłej wody
  • 1 filet z kurczaka
  • 10 dekagramów żółtego sera
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz



Jeżeli macie dość tradycyjnych polskich pierogów (które oczywiście szanujemy i często przygotowujemy) – mała włoska odmiana – pierożki ravioli z mięsem. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele więcej czasu, niż tradycyjnych pierogów. Inny farsz, trochę inne ciasto i zupełnie inny wygląd – dlaczego więc często porównuje się włoski przysmak do polskich pierogów?



Sama konstrukcja potrawy jest niemalże identyczna. Ciasto, farsz, proces gotowania – brzmi znajomo. Przepis na ravioli pokaże, że jednak prócz szkieletu – ta włoska potrawa ma w sobie to coś, co ją wyróżnia. Cały świat zaufał już ravioli – czas, aby małe pierożki skradły także polskie serca.

  • Etap 1: Czyścimy i kroimy mięso na małe kawałki. Następnie mielemy w maszynce i wbijamy jajko. Do mięsa dodajemy również starty żółty ser, sól i pieprz.
  • Etap 2: Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy ją z oliwą, jajkiem praz przegotowaną wodą. Mieszamy składniki i wygniatamy ciasto. Po kilkuminutowym wyrabianiu wałkujemy ciasto, aby uzyskać kwadrat. Przecinamy rozwałkowane ciasto na pół.


  • Etap 3: Jedną połowę ciasta odkładamy, a na drugiej, w równych odstępach, rozkładamy mięsny farsz. Po nałożeniu sięgamy po drugi kwadrat ciasta i przykładamy do tego z farszem. Mocno dociskamy i wycinamy małe kwadratowe pierożki z mięsem.
  • Etap 4: Czas na gotowanie. Szczyptą soli doprawiamy wodę, dodajemy odrobinę oliwy i gotujemy do momentu wypłynięcia pierożków.

ravioli-z-miesemTak oto powstaje włoskie ravioli. Polecamy pierożki serwować z sałatką z warzyw. Przedstawiona wersja potrawy dedykowana jest dla mięsożerców. Tutaj znajdziecie wegetariańską wersję tej potrawy: Przepis na Ravioli ze szpinakiem i ricottą.

Smacznego!

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Ravioli z mięsem
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 3 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook