Składniki:
- 300 gramów mąki pszennej
- 5 jajek
- 400 gramów szpinaku
- 200 gramów sera ricotta
- 10 dekagramów parmezanu
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki wody
- pieprz
- sól
Jak obiecaliśmy w przepisie na ravioli z mięsem (który dostępny jest tutaj) wracamy do włoskiego przysmaku w wersji wegetariańskiej. Przygotowaliśmy ravioli ze szpinakiem i ricottą.




Based on 1 Review(s)
Przygotowanie ciasta na wegetariańskie ravioli nie różni się niczym od tego, które przygotowujemy na ravioli z mięsem. Mimo to, opiszemy krok po kroku przepis na ravioli ze szpinakiem i ricottą, aby każdy mógł od początku aż do końca oddać się kulinarnemu uniesieniu i podać wegetariański przysmak prosto z Włoch.
- Etap 1: Szpinak gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem. Nie przesadzajmy z wodą podczas gotowania. Po ugotowaniu szpinak odcedzamy i odstawiamy na bok. Teraz czas na ser ricotta. Kroimy go i rozcieramy widelcem w misce. Dodajemy 2 jajka i starty parmezan. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem oraz solą. Łączymy ser z ugotowanym szpinakiem.
- Etap 2: Po przygotowaniu farszu zajmujemy się ciastem. Z mąki, 3 jajek, soli oraz odrobiny wody ugniatamy ciasto. Po zagnieceniu ciasto odstawiamy na godzinę. Następnie dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy.
- Etap 3: Jedną rozwałkowaną część smarujemy białkiem. Nakładamy szpinakowy farsz w równym odstępie. Następnie nakładamy na ciasto z farszem drugą połowę ciasta i mocno dociskamy w miejscach, gdzie nie ma farszu. Kroimy ciasto na kwadraciki, mocno dociskając łyżką lub rękoma brzegi, aby podczas gotowania farsz nie wypłynął.
- Etap 4: Gotujemy pierożki w osolonym wrzątku. Ravioli wyciągamy z wody, gdy zaczną wypływać na powierzchnię.
Naszym zdaniem jest to jedno z lepszych dań kuchni włoskiej, które dedykujemy dla wszystkich wegetarianów. Pyszny smak szpinaku połączonego z ricottą naprawdę spełnia kulinarne wymogi.
Życzymy smacznego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Ravioli ze szpinakiem
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




