Składniki:

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 400 gramów szpinaku
  • 200 gramów sera ricotta
  • 10 dekagramów parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki wody
  • pieprz
  • sól



Jak obiecaliśmy w przepisie na ravioli z mięsem (który dostępny jest tutaj) wracamy do włoskiego przysmaku w wersji wegetariańskiej. Przygotowaliśmy ravioli ze szpinakiem i ricottą.

Przygotowanie ciasta na wegetariańskie ravioli nie różni się niczym od tego, które przygotowujemy na ravioli z mięsem. Mimo to, opiszemy krok po kroku przepis na ravioli ze szpinakiem i ricottą, aby każdy mógł od początku aż do końca oddać się kulinarnemu uniesieniu i podać wegetariański przysmak prosto z Włoch.

  • Etap 1: Szpinak gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem. Nie przesadzajmy z wodą podczas gotowania. Po ugotowaniu szpinak odcedzamy i odstawiamy na bok. Teraz czas na ser ricotta. Kroimy go i rozcieramy widelcem w misce. Dodajemy 2 jajka i starty parmezan. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem oraz solą. Łączymy ser z ugotowanym szpinakiem.
  • Etap 2: Po przygotowaniu farszu zajmujemy się ciastem. Z mąki, 3 jajek, soli oraz odrobiny wody ugniatamy ciasto. Po zagnieceniu ciasto odstawiamy na godzinę. Następnie dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy.


  • Etap 3: Jedną rozwałkowaną część smarujemy białkiem. Nakładamy szpinakowy farsz w równym odstępie. Następnie nakładamy na ciasto z farszem drugą połowę ciasta i mocno dociskamy w miejscach, gdzie nie ma farszu. Kroimy ciasto na kwadraciki, mocno dociskając łyżką lub rękoma brzegi, aby podczas gotowania farsz nie wypłynął.
  • Etap 4: Gotujemy pierożki w osolonym wrzątku. Ravioli wyciągamy z wody, gdy zaczną wypływać na powierzchnię.



ravioli ze szpinakiemNaszym zdaniem jest to jedno z lepszych dań kuchni włoskiej, które dedykujemy dla wszystkich wegetarianów.  Pyszny smak szpinaku połączonego z ricottą naprawdę spełnia kulinarne wymogi.

Życzymy smacznego!

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Ravioli ze szpinakiem
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook