Składniki:

  • Masa serowa
  • 800 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie ( może być z wiaderka)
  • 150 ml śmietany kremówki 36 %
  • 3/4-1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Polewa czekoladowa
  • 40 g masła
  • 60g czekolady mlecznej
  • 30g czekolady gorzkiej
  • Skórka kandyzowana do dekoracji



Uwielbiacie  serniki? Jeśli tak to mamy dla Was idealny  przepis.  Sernik  to wspaniałe ciasto, którego głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, pozostałe jego składniki to jajka,  śmietanka, cukier i dodatki smakoweSernik   to  deser, który ukoi Wasze zmysły i spełni wszystkie potrzeby…



Sernik  to jeden z najpopularniejszych deserów. Podawany jest w różnych wariantach, sam lub z dodatkami na ciepło lub zimno, sprawdza się na każdą okazję. Różnorodność przepisów  na to ciasto sprawia, że nie da się nim znudzić.

  • Etap 1: Wykonanie masy serowej
  •  Wszystkie  niezbędne nam składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Składniki na masę serowa            ( oprócz skórki kandyzowanej) umieszczamy w misie miksera. Miksujemy do chwili połączenia się składników, ale nie zbyt długo by nie doprowadzić do niepotrzebnego napowietrzenia sernika przez co sernik urośnie, a  potem nam opadnie. Na koniec dodajemy skórkę i delikatnie mieszamy.
  • Etap 2: Gotową masę serową przelewamy do formy o średnicy 20-21 cm, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.  Wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 50-60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.  Po upieczeniu studzimy go w uchylonym piekarniku. Gdy nasz sernik już ostygnie chłodzimy go w lodówce przez ok 12 godzin.



  • Etap 3: Przygotowanie polewy czekoladowej.
  • Czekoladę gorzką i mleczna siekamy. Masło roztapiamy w garnuszku i zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekane czekolady i odstawiamy na 2 minuty. po tym czasie mieszamy, aż do powstania gładkiej polewy czekoladowej ( w razie potrzeby krótko podgrzewamy na bardzo małym ogniu). Polewę czekoladową wylewamy na sernik wyrównujemy i ozdabiamy skórka pomarańczową.

 

 

 

 

 

Przepis trochę czasochłonny, ale wart poświęcenia, bo smak to po prostu niebo w gębie! Nie zwlekajcie i spróbujcie Sernika z polewą czekoladową, a na pewno nie będziecie żałować!

Życzymy miłego pichcenia i jeszcze przyjemniejszego jedzenia!

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook