Składniki:
- 500-600 g ziemniaków
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej (ok 200ml)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Farsz mięsny
- ok. 400g mięsa ( w tej wersji mięso gotowane z rosołu)
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
Przepis na pyzy z gotowanych ziemniaków i mięsa z rosołu, to dobra i dużo prostsza wersja kartacze czy cepelinów, którą warto zrobić gdy zostanie nam mięso z rosołu i nie mamy pomysłu na nie. Tradycyjnie kartacze czy cepeliny robimy z dodatkiem surowego mięsa oraz surowych ziemniaków.
Sprawdźcie i spróbujcie nasz przepis na pyzy z mięsem bo smak jest naprawdę wyjątkowy.
- Etap 1: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.W szybszej wersji mogą to być ziemniaki ugotowane w dniu wcześniejszym. Ciepłe lub ostudzone ziemniaki rozdrabniamy: rozgniatamy tłuczkiem
i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. - Etap 2: Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy do zeszklenia na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Etap 3: Mięso obieramy z kości, mielimy lub blendujemy, dodajemy podsmażoną cebulę mieszamy
i doprawiamy do smaku. - Etap 4: Rozdrobnione ziemniaki przekładamy do miski lub na stolnicę. Dodajemy jajko,
obie mąki oraz sól i zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. - Etap 5: Na podsypanej mąką stolnicy formujemy wałek z ciasta i dzielimy go na około 16 równych części. Równie dobrze możemy odrywać po kawałku ciasta bez wcześniejszego formowania go w wałek.
- Etap 6: Kawałki ciasta rozpłaszczamy układamy na nich kulkę farszu mięsnego. Zlepiamy ciasto,
tocząc w dłoniach i nadając mu ładny kształt pyzy. Ciasto powinno być dość cienkie, a farszu powinno być dość sporo. Mniej więcej powinno być tyle farszu co ciasta. - Etap 7: W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę z niewielką ilością oleju. Kiedy woda się gotuje wkładamy delikatnie pyzy. Gotujemy na małym ogniu, od momentu ich wypłynięcia gotujemy jeszcze
od 3 do 5 minut. Przekładamy nasze pyzy na cedzak i przelewamy ciepła wodą.
Niezwykle sycące pyzy podajemy polane podsmażoną cebulką lub samym roztopionym masłem oraz z ulubioną surówką. Raz na jakiś czas warto zaszaleć i zrobić domowe pyz. Pyzy z mięsem najlepsze są zaraz po ugotowaniu, ale równie dobrze smakują podsmażone na patelni lub zapieczone w piekarniku.