Składniki:

  • 500-600 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej (ok 200ml)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Farsz mięsny
  • ok. 400g mięsa ( w tej wersji mięso gotowane z rosołu)
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku



Pyzy z mięsem,  w zależności od regionu Polski  mają różne nazwy. W rejonie Podlasia nazywają się kartacze, a na Śląsku  nazywają się cepelinami. Pyzy przeważnie mają kształt kuli lub są spłaszczone ku brzegom.



Przepis na pyzy z gotowanych ziemniaków i mięsa z rosołu, to dobra i dużo prostsza wersja kartacze czy cepelinów, którą warto zrobić gdy  zostanie nam mięso z rosołu i nie mamy pomysłu na nie. Tradycyjnie  kartacze czy cepeliny robimy z dodatkiem surowego mięsa oraz surowych ziemniaków.
Sprawdźcie i spróbujcie nasz przepis na pyzy z mięsem bo smak jest naprawdę wyjątkowy.

  • Etap 1:  Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.W szybszej wersji mogą to być ziemniaki ugotowane w dniu wcześniejszym. Ciepłe lub ostudzone ziemniaki rozdrabniamy: rozgniatamy tłuczkiem
    i przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
  • Etap 2:  Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy do zeszklenia na niewielkiej ilości tłuszczu.



  • Etap 3:  Mięso obieramy z kości, mielimy lub blendujemy,  dodajemy podsmażoną cebulę mieszamy
    i doprawiamy do smaku.
  • Etap 4:  Rozdrobnione ziemniaki przekładamy do miski lub na stolnicę. Dodajemy jajko,
    obie mąki oraz sól i zagniatamy na gładkie jednolite ciasto.
  • Etap 5:   Na podsypanej mąką stolnicy formujemy wałek z ciasta  i dzielimy go na około 16 równych części. Równie dobrze możemy odrywać  po kawałku ciasta bez  wcześniejszego formowania go w wałek.
  • Etap 6:  Kawałki ciasta rozpłaszczamy układamy na nich kulkę farszu mięsnego. Zlepiamy ciasto,
    tocząc w dłoniach i nadając mu ładny kształt pyzy. Ciasto powinno być dość cienkie, a farszu powinno być dość sporo. Mniej więcej powinno być tyle farszu co ciasta.
  • Etap 7:  W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę z  niewielką ilością oleju. Kiedy woda się gotuje wkładamy delikatnie pyzy. Gotujemy na małym ogniu, od momentu ich wypłynięcia gotujemy jeszcze
    od 3 do 5 minut. Przekładamy nasze pyzy na cedzak i przelewamy ciepła wodą.

Niezwykle sycące pyzy podajemy  polane podsmażoną cebulką lub samym roztopionym masłem  oraz z ulubioną surówką. Raz na jakiś czas warto zaszaleć i zrobić domowe pyz. Pyzy z mięsem najlepsze są zaraz po ugotowaniu, ale równie dobrze smakują podsmażone na patelni lub zapieczone w piekarniku.

 Życzymy smacznego!

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook