Składniki:
- 400 gramów filetów śledziowych
- 100 mililitrów mleka
- 6 świeżych pieczarek
- 300 gramów papryki konserwowej
- 100 gramów przecieru pomidorowego
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
Nadchodzi czas świąt, czas radości i gotowania. Jako, że mamy kilka przepisów na tą okazję – postanowiliśmy się nimi podzielić. Jednym z takich pomysłów są śledzie po węgiersku. Idealne na wigilię, ale nie tylko.




Based on 1 Review(s)
Warto rozważyć podanie śledzi w tej kreacji na wigilijnej wieczerzy. Na plus przemawia fakt, że przepis na śledzie po węgiersku nie wymaga zbyt wiele czasu. Główne etapy to marynowanie, więc w tym czasie można krzątać się po kuchni, przygotowując inne wigilijne potrawy.
- Etap 1: Przygotowania rozpoczniemy od namoczenia filetów śledziowych w mleku. Moczymy filety przez około pół godziny.
- Etap 2: W tym czasie kroimy cebulę w kostkę. Przygotowujemy również paprykę konserwową, którą kroimy w małe paski. Kroimy również pieczarki. Wszystkie warzywa lądują na patelni.
- Etap 3: Warzywa dusimy na małym ogniu przez około 15 minut. Po upływie tego czasu dodajemy na patelnię przecier pomidorowym, doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku. Dusimy przez 5 minut.
- Etap 4: Śledzie wyjąć z mleka, pokroić w duże kostki i zalać sosem z patelni. Czekamy, aż potrawa ostygnie, wstawiamy ją na minimum godzinę do lodówki i podajemy.
Śledzie w takiej konfiguracji mogą być hitem tegorocznej wigilii. U nas węgierski sposób przygotowywania śledzi co roku cieszy oczy i podniebienia całej rodziny.
Życzymy smacznego – napiszcie, co sądzicie o śledziach po węgiersku na wigilii.
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Śledzie po węgiersku
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




