Składniki:
- 1 kilogram karpia
- 50 gramów masła
- 50 gramów orzechów nerkowca
- 50 gramów migdałów w płatkach
- 4 gałązki natki pietruszki
- 1 banan
- pół pomarańczy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół cytryny
- sól
- pieprz cayenne
- pieprz czarny
Pieczony karp z orzechami, bananem i migdałami? Tak jest, to nasza inspiracja na tegorocznego świątecznego karpia. Tą potrawę przygotowaliśmy w zeszłym roku – stała się daniem wigilijnego wieczoru. Pieczony karp z migdałami i orzechami to potrawa innowacyjna, która zahacza o tradycję, jednocześnie uświetniając wiele uroczystości. Chociażby wigilię (to nie jedyne święto, kiedy można podać tą potrawę).




Based on 1 Review(s)
Dodatkowym atutem ryby jest jej szybkość przygotowania. Wystarczy zamarynować rybę i w niecałą godzinę mamy gotowe danie. Przepis na pieczonego karpia z migdałami i orzechami prezentujemy poniżej, wyjaśniając etap po etapie, jak przygotować to pyszne cudo.
- Etap 1: Karpia dokładnie myjemy i wycieramy. Nacinamy rybę wzdłuż z obu stron (nacięcie od 2-3 centymetrów z każdej strony). Dzięki temu mięso nabierze aromatu. W małej misce mieszamy sól, pieprz czarny i cayenne. Mieszanką przypraw nacieramy rybę wewnątrz i na zewnątrz. Uwaga na cayenne, nie każdy lubi ostrą rybę. Karpia przekładamy na blachę.
- Etap 2: Obieramy i kroimy banana na plasterki. Kilka sztuk wkładamy do wnętrza ryby, resztę układamy na zewnątrz. Skrapiamy rybę sokiem z cytryny. Kroimy orzechy nerkowca, po czym obkładamy nimi rybę (również wewnątrz). Kroimy czosnek i cebulę, posypujemy nimi karpia.
- Etap 3: Kroimy masło na cienkie plastry, układamy na rybie i zostawiamy na noc do zamarynowania.
- Etap 4: Po 4 godzinach wkładamy karpia do piekarnika na 30 minut. Temperatura pieczenia 200 stopni Celsjusza. Dodatkowo karpia zalewamy odrobiną przegotowanej wody. Podczas pieczenia podlewamy karpia powstałym sosem (co 5-7 minut). 10 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy rybę i posypujemy ją płatkami migdałów, po czym ponownie wkładamy do piekarnika.
- Etap 5: Po upieczeniu wyjmujemy rybę i przykrywamy ją folią. W tym czasie kroimy natkę pietruszki. Przekładamy rybę na półmisek i posypujemy potrawę pietruszką.
Mamy nadzieję, że taka wersja karpia Wam posmakuje.
Zapraszamy do gotowania i życzymy smacznego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Pieczonego karpia z migdałami i orzechami
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




