Składniki:

  • 1 kilogram karpia
  • 50 gramów masła
  • 50 gramów orzechów nerkowca
  • 50 gramów migdałów w płatkach
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 banan
  • pół pomarańczy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • sól
  • pieprz cayenne
  • pieprz czarny



Pieczony karp z orzechami, bananem i migdałami? Tak jest, to nasza inspiracja na tegorocznego świątecznego karpia. Tą potrawę przygotowaliśmy w zeszłym roku – stała się daniem wigilijnego wieczoru. Pieczony karp z migdałami i orzechami to potrawa innowacyjna, która zahacza o tradycję, jednocześnie uświetniając wiele uroczystości. Chociażby wigilię (to nie jedyne święto, kiedy można podać tą potrawę).



Dodatkowym atutem ryby jest jej szybkość przygotowania. Wystarczy zamarynować rybę i w niecałą godzinę mamy gotowe danie. Przepis na pieczonego karpia z migdałami i orzechami prezentujemy poniżej, wyjaśniając etap po etapie, jak przygotować to pyszne cudo.

  • Etap 1: Karpia dokładnie myjemy i wycieramy. Nacinamy rybę wzdłuż z obu stron (nacięcie od 2-3 centymetrów z każdej strony). Dzięki temu mięso nabierze aromatu. W małej misce mieszamy sól, pieprz czarny i cayenne. Mieszanką przypraw nacieramy rybę wewnątrz i na zewnątrz. Uwaga na cayenne, nie każdy lubi ostrą rybę. Karpia przekładamy na blachę.
  • Etap 2: Obieramy i kroimy banana na plasterki.  Kilka sztuk wkładamy do wnętrza ryby, resztę układamy na zewnątrz. Skrapiamy rybę sokiem z cytryny. Kroimy orzechy nerkowca, po czym obkładamy nimi rybę (również wewnątrz). Kroimy czosnek i cebulę, posypujemy nimi karpia.


  • Etap 3: Kroimy masło na cienkie plastry, układamy na rybie i zostawiamy na noc do zamarynowania.
  • Etap 4: Po 4 godzinach wkładamy karpia do piekarnika na  30 minut. Temperatura pieczenia 200 stopni Celsjusza. Dodatkowo karpia zalewamy odrobiną przegotowanej wody.  Podczas pieczenia podlewamy karpia powstałym sosem (co 5-7 minut). 10 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy rybę i posypujemy ją płatkami migdałów, po czym ponownie wkładamy do piekarnika.
  • Etap 5: Po upieczeniu wyjmujemy rybę i przykrywamy ją folią. W tym czasie kroimy natkę pietruszki. Przekładamy rybę na półmisek i posypujemy potrawę pietruszką.

pieczony karp z orzechami i migdałamiMamy nadzieję, że taka wersja karpia Wam posmakuje.

Zapraszamy do gotowania i życzymy smacznego!

 

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Pieczonego karpia z migdałami i orzechami
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook