Składniki:

  • półtora kilograma karpia
  • 4 łyżki oleju
  • 50 dekagramów orzechów włoskich
  • 2 czerstwe bułki (mogą być kajzerki)
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • pół szklanki przegotowanej wody
  • estragon
  • imbir
  • majeranek
  • tymianek
  • bazylia
  • oregano
  • curry
  • szczypta ostrej papryki (przyprawa)
  • szczypta słodkiej papryki (przyprawa)
  • kolendra
  • sól
  • pieprz



W telewizji już widać jeżdżącą świąteczną ciężarówkę Coca-Coli – tak, zostało trochę ponad miesiąc do świąt. Kuchnie już niedługo zamienią się w skarbnice rarytasów, które ukierunkują się w wigilijną sferę tradycji i pyszności. Skoro telewizja już nabiera świątecznego poblasku – my również postanowiliśmy opublikować nasz przepis na wigilijnego karpia z pastą z orzechów.



Wszyscy, którzy śledzą naszego bloga doskonale wiedzą, że lubimy do tradycyjnych potraw dodawać małe innowacje kulinarne, uzyskując tym samym przepyszne smaki. Tak jest i tym razem – wigilijny karp również doczekał się małej innowacji. Jest nią niewątpliwie pasta z orzechów włoskich z mnóstwem przypraw. Oczywiście zanim jakakolwiek innowacja trafi na stronę – testujemy ją w naszej kuchni, aby mieć pewność, że smak powali na kolana. Tak jest i tym razem. Oto sposób przygotowania nadal tradycyjnego, ale już nieco innego karpia wigilijnego:

  • Etap 1: Przygotowania potrawy zaczynamy od koronnego składnika, czyli karpia. Uśmiercamy i oprawiamy rybę. Zostawiamy ogon oraz głowę.
  • Etap 2: Do rozpołowionej ryby dodajemy sól, pieprz oraz po szczypcie wszystkich podanych w składnikach przypraw (nie zapominają o kolendrze, która zapewni niesamowity posmak). Przyprawami posypujemy również zewnętrzną stronę ryby. Przyprawioną rybę odstawiamy na godzinę do lodówki.


  • Etap 3: Smarujemy naczynie żaroodporne olejem i umieszczamy w nim rybę. Wstawiamy rybę do piekarnika na 10 minut. Temperatura 180 stopni Celsjusza. Po 10 minutach przewracamy rybę na drugą stronę i ponownie pieczemy. Operację powtarzamy aż do złocistego zarumienia się ryby. Po każdym przewróceniu ryby dodajemy odrobinę oleju na wierzch oraz wodę, aby ryba się nie przypaliła.
  • Etap 4: Czas na pastę. Moczymy w wodzie dwie bułki, mielemy i dodajemy do nich orzechy włoskie, sprasowany czosnek i świeży sok z cytryny. Pieprzymy i solimy do smaku, po czym ubijamy na pastę. Możliwe, że podczas ucierania potrzebne będzie dodanie odrobiny wody, aby pasta nie była zbyt gęsta.  Po upieczeniu ryby wykładamy ją na półmisek  i smarujemy pastą.

wigilijny karpTak przedstawia się nasz wigilijny karp, który gości na naszym stole w każde święta. Co do pasty – jeżeli nie jesteśmy pewni, czy domownicy polubią ten pomysł – podajemy rybę i pastę osobno.

Życzymy smacznego – już nie możemy doczekać się wigilii!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Wigilijnego karpia



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook