Składniki:

  • 500 gramów ziemniaków
  • olej
  • 80 gramów mąki pszennej
  • 150 mililitrów mleka
  • sól



Zastanawiacie się, czym są boxty? To irlandzkie placki, podobne do naszych ziemniaczanych. Różnią się nieco kolorem i smakiem, ale zasada przygotowania jest bardzo podobna. Zamaskowaliśmy ich, gdy do kraju wrócił nasz znajomy (właśnie z Irlandii). Postanowiliśmy opublikować przepis na boxty – irlandzkie placki ziemniaczane.



Przygotowuje się je szybko, łatwo i bez żadnych zawiłości kulinarnych. Są smaczne i dość tuczące – nie polecamy osobom na diecie! Wszyscy inni widelce w dłoń! Ale zanim zaczniemy konsumpcję – pora na gotowanie:

  • Etap 1: Zaczynamy od obrania ziemniaków. Kroimy je także na małe kawałki, po czym miksujemy. Powstanie w ten sposób ziemniaczany kleik – konstytucja jednorodna!
  • Etap 2: Nie przerywając miksowania dodajemy mąkę oraz mleko. Ciasto na boxty powinno przypominać ciasto na naleśniki. Pod koniec miksowania solimy do smaku. Jeżeli ciasto nie nabiera konsystencji papki – dodajemy odrobinę więcej mąki.
  • Etap 3: Podgrzewamy patelnię (najlepiej teflonową), wlewamy na nią olej. Po rozgrzaniu oleju łyżką nakładamy placki i smażymy po obu stronach na rumiano. Placki po usmażeniu można położyć na ręczniku papierowym, który odsączy resztki tłuszczu.



  • Etap 4: Irlandzkie placki ziemniaczane idealnie smakują ze smażonym boczkiem lub kapusta włoską.

boxty

Szybko i smacznie – to nasza dzisiejsza dewiza. Boxty tylko to potwierdzają.

Zapraszamy na kulinarną przygodę do Irlandii i życzymy smacznego!

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Boxty
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook