Składniki:

  • 70 dekagramów schabu bez kości
  • 1 łyżeczka przyprawy grill meksykański
  • olej do smażenia
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny



Schabowe w płaszczyku? Tak, tymże płaszczykiem będzie ciasto na placki ziemniaczane. To kolejna nasza wariacja na temat kotletów schabowych.



Uwielbiamy placki ziemniaczane i kotlety schabowe. Dlaczego by tego nie połączyć? Jak pomyśleliśmy, tak zrobiliśmy – oto przepis na schabowe w płaszczyku. Proste i pyszne urozmaicenie typowego dania, które łączy się z innym, znanym i typowym daniem.

  • Etap 1: Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy je na 5 plastrów jednakowej grubości, po czym rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Mięso nacinamy w paru miejscach na krawędzi i oprószamy przyprawą z grilla. Kotlety posypujemy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki.
  • Etap 2: Robimy ciasto ziemniaczane. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy także nadmiar soku.



  • Etap 3: Do ziemniaczanej papki dodajemy jajko, mąkę , wsypujemy przyprawę do ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie razem z posiekaną natką.
  • Etap 4: Po wyjęciu z lodówki kotlet obtaczamy w cieście ziemniaczanym. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor tak, aby mięso było miękkie.

 schabowe z plackami

Proste i pyszne połączenie placków ziemniaczanych i kotletów schabowych. Tak najlepiej  i najkrócej opisać ten przepis.

Pozdrawiamy i życzymy smacznego!

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Schabowe w płaszczyku (z placków ziemniaczanych)
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook