Składniki:
- 70 dekagramów schabu bez kości
- 1 łyżeczka przyprawy grill meksykański
- olej do smażenia
- 5 średnich ziemniaków
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- pół pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz czarny
Schabowe w płaszczyku? Tak, tymże płaszczykiem będzie ciasto na placki ziemniaczane. To kolejna nasza wariacja na temat kotletów schabowych.




Based on 1 Review(s)
Uwielbiamy placki ziemniaczane i kotlety schabowe. Dlaczego by tego nie połączyć? Jak pomyśleliśmy, tak zrobiliśmy – oto przepis na schabowe w płaszczyku. Proste i pyszne urozmaicenie typowego dania, które łączy się z innym, znanym i typowym daniem.
- Etap 1: Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy je na 5 plastrów jednakowej grubości, po czym rozbijamy tłuczkiem na kotlety. Mięso nacinamy w paru miejscach na krawędzi i oprószamy przyprawą z grilla. Kotlety posypujemy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki.
- Etap 2: Robimy ciasto ziemniaczane. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy także nadmiar soku.
- Etap 3: Do ziemniaczanej papki dodajemy jajko, mąkę , wsypujemy przyprawę do ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie razem z posiekaną natką.
- Etap 4: Po wyjęciu z lodówki kotlet obtaczamy w cieście ziemniaczanym. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor tak, aby mięso było miękkie.
Proste i pyszne połączenie placków ziemniaczanych i kotletów schabowych. Tak najlepiej i najkrócej opisać ten przepis.
Pozdrawiamy i życzymy smacznego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Schabowe w płaszczyku (z placków ziemniaczanych)
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




