Składniki:
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 50 gram stopionego masła
- 2 czubate szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek letniej wody
- pół szklanki letniego mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- jajko
- olej do smażenia
- cukier puder wymieszany z odrobiną cynamonu lub inne dodatki
Lubicie pączki? Zapewne tak, bo mało jest osób, które w słodki czwartek nie skorzystałyby z przyzwolenia na opychanie się tym wspaniałym ciastkiem. Pączki w różnych krajach wyglądają jednak nieco inaczej – ich smak także może się różnić, dlatego tym razem proponujemy pączki po amerykańsku (Donaty) – sławetne pączki z dziurką.
Donaty to typowy przysmak Amerykanów, którzy zajadają się tymi pączkami codziennie – warto byłoby poznać powód, dlaczego nigdy im się nie nudzą prawda? Przepis na pączki po amerykańsku (Donaty) nie jest skomplikowany, dlatego jeśli lubicie takie przysmaki, naprawdę warto spróbować. Zapoznajcie się z naszą propozycją i stwórzcie sławetne pączki z dziurką!
- Etap 1: Zaczynamy od przygotowania ciasta, a w tym celu ucieramy drożdże z wodą, mlekiem i łyżką cukry pudru, by następnie tak przygotowaną masę odstawić ciepłe miejsce i pozostawić na 10 minut.
- Etap 2: Po upływie 10 minut do masy dodajemy stopione i oczywiście przestudzone już masło, a do tego mąkę, jajko i resztę cukru. Całość mieszamy i zagniatamy ciasto po to, aby następnie włożyć je do miski uprzednio przesmarowanej olejem i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, tym razem jednak na 45 minut.
- Etap 3: Gdy minie wskazany czas, kiedy ciasto wyrośnie musimy zagnieść je ponownie, a później rozwałkować – koniecznie na blacie obsypanym mąką, aby się nie przykleiło.
- Etap 4: Nadszedł czas na wycinanie pączków – do wycinania Donatów używamy kieliszka do wina, natomiast do wycinania dziurki w Donatach wykorzystujemy kieliszek od wódki. Po tym zabiegu przykrywamy je i odstawiamy na 10 minut.
- Etap 5: W końcu smażymy Donaty – robimy to na rozgrzanym oleju, a później odsączamy je z nadmiaru tłuszczu, najlepiej papierowym ręcznikiem. Obsypujemy cukrem pudrem bądź innymi dodatkami jakie lubimy. Gotowe!
Troszkę to trwa, szczególnie, jeśli chodzi o czas wyrastania ciasta, ale naprawdę warto! Pączki po amerykańsku (Donaty) są warte poświęcenia każdego czasu, szczególnie, jeśli w domu jest mnóstwo łasuchów. Nasz przepis na pączki po amerykańsku (Donaty) czeka na każdego, kto nie boi się wyzwań!
Życzymy miłego łasuchowania!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Pączki po amerykańsku
Czas przygotowania: