Składniki:

  • 2 pory
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki koperku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 jajko
  • 1 cytryna
  • sól
  • pierz
  • filet z łososia
  • ciasto francuskie



Lubisz łączyć ze sobą smaki, które z pozoru do siebie nie pasują? Kochasz kulinarne wyzwania, nawet, jeśli mają zająć Ci nieco więcej czasu? Wspaniale bo mamy dla Ciebie niebanalny przepis na łososia w cieście francuskim. Ryba w połączeniu ze słodkim ciastem to coś, czego jeszcze nie było!



Ciasto francuskie nie jest najprostszym ciastem do wykonania, ale warto jest podjąć się tego zadania, bo efekt jest po prostu nie do opisania. Przepis na łososia w cieście francuskim to propozycja dla smakoszy o wyrafinowanym guście smakowym, którzy w kuchni nieustannie szukają czegoś nowego i przede wszystkim oryginalnego. Spróbuj, a na pewno się nie zawiedziesz!

  • Etap 1: Zaczynamy od przygotowania ryby, którą kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem i skórką z cytryny. Następnie kroimy pora, który powinien przybrać firmę cienkich krążków. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy por tak długo, aż się zeszkli. Na koniec dodajemy koperek i przyprawy do smaku – sól i pieprz. Odstawiamy por do ostudzenia, by wymieszać go z rybą i pozostawić na 30 minut na sitku, aby z masy odsączył się cały płyn.
  • Etap 2: Wcześniej przygotowane ciasto francuskie dzielimy na dwie części – jedną smarujemy musztardą i układamy na niej masę z łososia i pora, a drugą używamy jako przykrycie. Ciasto francuskie możecie kupić w wersji gotowej bądź wykonać samodzielnie wykorzystując nasz przepis na ciasto francuskie.



  • Etap 3: Zlepiamy brzegi ciasta i smarujemy je roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody. Wierzch ciasta należy naciąć w kilku miejscach i posmarować pozostałym nam jajkiem. Tak przygotowane danie wstawiamy na 30 minut do piekarnika, uprzednio rozgrzanego do 180 stopni. Jeśli wierzch zaczyna się rumienić, można przykryć go folią aluminiową.

losos w ciescie francuskim

Ciekawy przepis prawda? Jak najbardziej – połączenie łososia i ciasta francuskiego może przynieść naprawdę zaskakujące doznania. Spróbuj łososia w cieście francuskim i delektuj się. Nasz przepis na łososia w cieście francuskim na pewno miło Cię zaskoczy.

Życzymy niebiańskich wrażeń smakowych!

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na ciasto francuskie
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook