Składniki:
- 1,5 kilograma schabu bez kości
- 15 dekagramów suszonych śliwek
- sól
- pieprz czarny
- pieprz Cayenne
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 papryka
- 1 duża cebula
- olej
Po ostatnich kulinarnych innowacjach wracamy do tradycji – schab nadziewany śliwką lub jak kto woli – schab ze śliwką. Wbrew pozorom proste danie, jednak uwaga – schab nie zawsze wychodzi pyszny i delikatny. Wystarczy jedna chwila zapomnienia lub roztargnienie (co w kuchni zwykle kończy się katastrofą), aby zepsuć całe danie.




Based on 1 Review(s)
Przedstawiamy nasz przepis na schab nadziewany śliwką, który pokaże Wam krok po kroku, jak uzyskać efekt miękkiego i soczystego mięsa. Zatem do dzieła!
- Etap 1: Nacinamy kieszeń na wylot w środku schabu. W utworzonym tunelu umieszczamy śliwki. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami, polewamy kilkoma kroplami oleju i obkładamy plastrami cebuli oraz papryką.
- Etap 2: Mięso musi się zamarynować. Wkładamy je więc do naczynia żaroodpornego i umieszczamy na noc do lodówki.
- Etap 3: Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i wstawiamy schab. Pieczemy około 2 godziny.
- Etap 4: Gdy schab zostanie wyjęty z piekarnika – przykrywamy go folią aluminiową na 15 minut. Po tym czasie kroimy go w plastry. Schab idealnie smakuje z sosem pieczeniowym i ziemniaczkami.
Tak przygotowane mięso na pewno zachwyci każdego, kto zjawi się przy obiadowym stole.
Życzymy udanego gotowania i pysznego schabu!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Schab nadziewany śliwką
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




