Składniki:

  • 1,5 kilograma schabu bez kości
  • 15 dekagramów suszonych śliwek
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz Cayenne
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 papryka
  • 1 duża cebula
  • olej



Po ostatnich kulinarnych innowacjach wracamy do tradycji – schab nadziewany śliwką lub jak kto woli – schab ze śliwką. Wbrew pozorom proste danie, jednak uwaga – schab nie zawsze wychodzi pyszny i delikatny. Wystarczy jedna chwila zapomnienia lub roztargnienie (co w kuchni zwykle kończy się katastrofą), aby zepsuć całe danie.



Przedstawiamy nasz przepis na schab nadziewany śliwką, który pokaże Wam krok po kroku, jak uzyskać efekt miękkiego i soczystego mięsa. Zatem do dzieła!

  • Etap 1: Nacinamy kieszeń na wylot w środku schabu. W utworzonym tunelu umieszczamy śliwki. Mięso dokładnie nacieramy przyprawami, polewamy kilkoma kroplami oleju i obkładamy plastrami cebuli oraz papryką.
  • Etap 2: Mięso musi się zamarynować. Wkładamy je więc do naczynia żaroodpornego i umieszczamy na noc do lodówki.


  • Etap 3: Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i wstawiamy schab. Pieczemy około 2 godziny.
  • Etap 4: Gdy schab zostanie wyjęty z piekarnika – przykrywamy go folią aluminiową na 15 minut. Po tym czasie kroimy go w plastry. Schab idealnie smakuje z sosem pieczeniowym i ziemniaczkami.

schab nadziewany sliwkamiTak przygotowane mięso na pewno zachwyci każdego, kto zjawi się przy obiadowym stole.

Życzymy udanego gotowania i pysznego schabu!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Schab nadziewany śliwką



Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook