Składniki:

  • 70 dekagramów mięsa mielonego (wieprzowego)
  • 6 jajek
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • suszony majeranek
  • mielona ostra papryka
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz



Niespodzianka! Tak krzyczą wszyscy, którzy serwują na obiad pieczeń, która kryje w sobie niewielkie, ale jakże pasujące do mięsa dodatki. Oto pieczeń z jajkiem – nasze mięso niespodzianka.



Pieczeń przygotowuje się dosyć łatwo, przez wielu jest nazywana klopsem z dodatkami. Przepis na pieczeń z jajkiem niespodzianką to nasza propozycja na każdy obiad – dla każdego!

  • Etap 1: Do dzieła. Cztery jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy i dodaje do mięsa mielonego. Dodajemy pozostałe 2 jajka, czosnek przeciśnięty przez prasę oraz posiekany koperek.
  • Etap 2: Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę mięsną wyrabiamy jak ciasto drożdżowe. Przygotowujemy formę do pieczenia, wykładając ją folią aluminiową.



  • Etap 3: Smarujemy połową masy pośrodku formy, po czym w rzędzie kładziemy ugotowane jajka . Przykrywamy jajka resztą masy mięsnej  i formujemy klopsa.
  • Etap 4: Wierzch mięsa posypujemy majerankiem i ostrą papryką. Zawijamy folię, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Etap 5: Na koniec odwijamy folię i dekorujemy mięso przed podaniem. Podajemy z chlebem lub ziemniakami – pieczeń jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

pieczen z jajkiem

Prosta potrawa, nieprawdaż? Czas na obiad pieczeniowy, który zostanie okraszony niespodzianką, czyli w tym przypadku jajkiem!

Życzymy smacznej pieczeni z jajkiem!

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Mięso z niespodzianką (pieczeń z jajkiem)
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook