Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • ser w kostce
  • bazylia
  • koperek
  • 1 pomidor
  • 1 marchew
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • sos (opcjonalnie, do wyboru)



Potrawa dla wegetarianów, która podbija podniebienia zwolenników zdrowego żywienia. Zapiekany kalafior to świetne danie główne lub przystawka. Sprawdzi się także jako dodatek do mięsa. Dziś prezentujemy wegetariański pomysł na obiad, czyli przepis na zapiekany kalafior.



Przygotowanie tej potrawy jest proste, nie wymaga zbyt wiele pracy i wysiłku. Efekt natomiast przejdzie najśmielsze oczekiwania. Nawet największy zwolennik mięsa zatrzyma się na chwilę przy tej potrawie, aby posmakować warzyw i pokazać, że wegetariański przepis wcale nie musi być niesmaczny. W tym przypadku jest wręcz odwrotnie.

Dość kulinarnego kokietowania, przejdźmy do rzeczy.

  • Etap 1: Tradycyjnie myjemy wszystkie warzywa. Gotujemy kalafior, obierając i krojąc w międzyczasie inne warzywa.
  • Etap 2: Ścieramy ser na tarce i przygotowujemy sos (tu opcji jest wiele, polecamy przepis na sos serowy lub przepis na sos pomidorowy).


  • Etap 3: kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy warzywa i bazylię, wszystko polewamy przygotowanym sosem. Na koniec posypujemy potrawę startym serem i koperkiem.
  • Etap 4: Kalafior z dodatkami wstawiamy do piekarnika na około 20 minut (temperatura 220 stopni Celsjusza).

Po upieczeniu wyjmujemy potrawę i nakładamy bezpośrednio na talerze. Zapiekany kalafior z dodatkami i sosem jest gotowy!

Co do sosów – nie narzucamy tu konkretnego smaku i rodzaju sosu. Jeżeli nie macie pomysłu – zapraszamy do kategorii Sosy, aby tam dopasować smaki do waszego zapiekanego kalafiora.

Kalafior można również przygotować w wersji z mięsem mielonym lub kurczakiem – my jednak pozostajemy przy wersji wegetariańskiej.

 zapiekany kalafior

Zapraszamy do komentowania i życzymy smacznego wegetariańskiego obiadu!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Zapiekany kalafior



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook