Składniki:
- 1 duży kalafior
- ser w kostce
- bazylia
- koperek
- 1 pomidor
- 1 marchew
- 1 papryka
- 1 cebula
- sos (opcjonalnie, do wyboru)
Przygotowanie tej potrawy jest proste, nie wymaga zbyt wiele pracy i wysiłku. Efekt natomiast przejdzie najśmielsze oczekiwania. Nawet największy zwolennik mięsa zatrzyma się na chwilę przy tej potrawie, aby posmakować warzyw i pokazać, że wegetariański przepis wcale nie musi być niesmaczny. W tym przypadku jest wręcz odwrotnie.
Dość kulinarnego kokietowania, przejdźmy do rzeczy.
- Etap 1: Tradycyjnie myjemy wszystkie warzywa. Gotujemy kalafior, obierając i krojąc w międzyczasie inne warzywa.
- Etap 2: Ścieramy ser na tarce i przygotowujemy sos (tu opcji jest wiele, polecamy przepis na sos serowy lub przepis na sos pomidorowy).
- Etap 3: kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy warzywa i bazylię, wszystko polewamy przygotowanym sosem. Na koniec posypujemy potrawę startym serem i koperkiem.
- Etap 4: Kalafior z dodatkami wstawiamy do piekarnika na około 20 minut (temperatura 220 stopni Celsjusza).
Po upieczeniu wyjmujemy potrawę i nakładamy bezpośrednio na talerze. Zapiekany kalafior z dodatkami i sosem jest gotowy!
Co do sosów – nie narzucamy tu konkretnego smaku i rodzaju sosu. Jeżeli nie macie pomysłu – zapraszamy do kategorii Sosy, aby tam dopasować smaki do waszego zapiekanego kalafiora.
Kalafior można również przygotować w wersji z mięsem mielonym lub kurczakiem – my jednak pozostajemy przy wersji wegetariańskiej.
Zapraszamy do komentowania i życzymy smacznego wegetariańskiego obiadu!
