Składniki:

  • 2 szklanki ryżu carnaroli (może być również arborio)
  • 4 litry bulionu wołowego
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dekagramów startego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 2 duże steki z polędwicy wołowej
  • 1/2 butelki wytrawnego czerwonego wina
  • sos barbecue (polecamy sos jack daniel's)
  • czarny pieprz



Nasz pierwszy przepis, który publikujemy w kategorii Foodporn. Dla wielu osób wołowina sama w sobie jest afrodyzjakiem. Co powiecie na wołowinę z ciemnym risotto? Przepis trudny, wymagający czasu, ale także pokazujący wszelkie uczucia, jakimi darzycie drugą osobę, której przygotowujecie taki posiłek.



Przepis na wołowinę w ciemnym risotto zaliczono do kulinarnych afrodyzjaków z wielu powodów. Począwszy od delikatnego mięsa wołowego, które w tym przepisie marynowane jest w czerwonym winie, a skończywszy na podkreślającym danie ciemnym risotto. Powodów, aby skosztować tej potrawy jest wiele. My skupmy się na jej poprawnym przygotowaniu.

  • Etap 1: Dzień przed planowanym przygotowaniem potrawy kroimy polędwicę wołową i marynujemy ją w kieliszku czerwonego wina. Mięso z winem wstawiamy do lodówki.
  • Etap 2: Przygotowujemy garnek do podgrzania bulionu. Teraz zaczynamy przygotowanie ciemnego risotto. Siekamy szalotki, szklimy je na głębokiej patelni z olejem. Podczas smażenia dodajemy obrany czosnek. Po kilku minutach wsypujemy na patelnię ryż i delikatnie mieszamy. Nie smażymy ryżu zbyt długo, bardziej zależy nam na pokryciu ziaren ryżu oliwą. Po kilku minutach smażenia wlewamy na patelnię kieliszek czerwonego wina.  


  • Etap 3: Podczas smażenia ryżu dolewamy podgrzany bulion. Dolewać powoli. Przestajemy, gdy uzyskamy gęstą konsystencję i ugotujemy ryż. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy łyżkę masła i startego parmezanu, dokładnie mieszamy po czym przykrywamy na 5 minut.
  • Etap 4: Podczas, gdy masło z parmezanem ładnie topią się w ryżu, do miski wlewamy sos barbecue i 100 mililitrów bulionu. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Etap 5: Czas na mięso. Podgrzewamy patelnię w maksymalny możliwy sposób i układamy na niej odsączone z wina mięso. Obsmażamy dość mocno z obu stron. Serwujemy danie na talerzu, układając wołowinę na risotto i wszystko polewając sosem oraz posypując szczyptą pieprzu.

wolowinaDajcie znać, czy przedstawiona przez nas potrawa udała się Wam i czy wywołała oczekiwane skutki (pikantne szczegóły mile widziane)!

Życzymy miłej zabawy i smacznego.

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Wołowinę z ciemnym risotto
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook