Składniki:
- 2 szklanki ryżu carnaroli (może być również arborio)
- 4 litry bulionu wołowego
- 4 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 20 dekagramów startego parmezanu
- 1 łyżka masła
- 2 duże steki z polędwicy wołowej
- 1/2 butelki wytrawnego czerwonego wina
- sos barbecue (polecamy sos jack daniel's)
- czarny pieprz
Nasz pierwszy przepis, który publikujemy w kategorii Foodporn. Dla wielu osób wołowina sama w sobie jest afrodyzjakiem. Co powiecie na wołowinę z ciemnym risotto? Przepis trudny, wymagający czasu, ale także pokazujący wszelkie uczucia, jakimi darzycie drugą osobę, której przygotowujecie taki posiłek.




Based on 1 Review(s)
Przepis na wołowinę w ciemnym risotto zaliczono do kulinarnych afrodyzjaków z wielu powodów. Począwszy od delikatnego mięsa wołowego, które w tym przepisie marynowane jest w czerwonym winie, a skończywszy na podkreślającym danie ciemnym risotto. Powodów, aby skosztować tej potrawy jest wiele. My skupmy się na jej poprawnym przygotowaniu.
- Etap 1: Dzień przed planowanym przygotowaniem potrawy kroimy polędwicę wołową i marynujemy ją w kieliszku czerwonego wina. Mięso z winem wstawiamy do lodówki.
- Etap 2: Przygotowujemy garnek do podgrzania bulionu. Teraz zaczynamy przygotowanie ciemnego risotto. Siekamy szalotki, szklimy je na głębokiej patelni z olejem. Podczas smażenia dodajemy obrany czosnek. Po kilku minutach wsypujemy na patelnię ryż i delikatnie mieszamy. Nie smażymy ryżu zbyt długo, bardziej zależy nam na pokryciu ziaren ryżu oliwą. Po kilku minutach smażenia wlewamy na patelnię kieliszek czerwonego wina.
- Etap 3: Podczas smażenia ryżu dolewamy podgrzany bulion. Dolewać powoli. Przestajemy, gdy uzyskamy gęstą konsystencję i ugotujemy ryż. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy łyżkę masła i startego parmezanu, dokładnie mieszamy po czym przykrywamy na 5 minut.
- Etap 4: Podczas, gdy masło z parmezanem ładnie topią się w ryżu, do miski wlewamy sos barbecue i 100 mililitrów bulionu. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Etap 5: Czas na mięso. Podgrzewamy patelnię w maksymalny możliwy sposób i układamy na niej odsączone z wina mięso. Obsmażamy dość mocno z obu stron. Serwujemy danie na talerzu, układając wołowinę na risotto i wszystko polewając sosem oraz posypując szczyptą pieprzu.
Dajcie znać, czy przedstawiona przez nas potrawa udała się Wam i czy wywołała oczekiwane skutki (pikantne szczegóły mile widziane)!
Życzymy miłej zabawy i smacznego.
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Wołowinę z ciemnym risotto
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




