Składniki:

  • 2 średniej wielkości dynie
  • 500 gramów mięsa wieprzowego (mielonego)
  • oliwa z oliwek
  • suszony tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórek
  • 30 dekagramów sera



Czas połączyć mięso z dynią. Jeżeli nigdy nie jedliście podobnej wariacji – witajcie w klubie. Postanowiliśmy przygotować kolejną faszerowaną potrawę. Tym razem odeszliśmy od typowych papryk lub pomidorów, a postawiliśmy na dynię. Nie da się ukryć, że na to danie naprowadziło nas Halloween w kulinarnej odsłonie.



Przepis na dynię z farszem mięsnym jest prosty, a sama potrawa szokuje nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości na obiedzie – mięsna dynia będzie dobrym wyborem.

  • Etap 1: Głównym składnikiem dzisiejszego dania jest dynia, więc od niej zaczniemy. Po dokładnym umyciu należy przekroić dynie na pół i wydrążyć. Należy pozbyć się wszystkich pestek. Uwaga, nie wolno przesadzić z ilością wydrążonego miąższu – w przeciwnym razie dynia będzie się rozpadać.
  • Etap 2: Następnie siekamy cebule i czosnek na drobne kostki, po czym wrzucamy na patelnię razem z oliwą. Gdy cebula nabierze złocistego koloru – dodajemy mielone mięso i smażymy. Po kilku minutach dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Do mięsa można użyć specjalnej przyprawy, ale my z tego akurat nie skorzystaliśmy.


  • Etap 3: Gdy farsz będzie gotowy – napełniamy nim wydrążone dynie. Następnie owijamy dokładnie folią i wstawiamy do piekarnika na około 75 minut. Temperatura pieczenia 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu posypujemy startym serem i  gotowe.

dynia z mięsemPrawda, że łatwe, szybkie i smaczne? Każdy, kto przygotuje dynię z farszem mięsnym wedle naszej receptury na pewno to potwierdzi. Od teraz w każde Halloween będziemy przygotowywać to danie.

Zapraszamy do komentowania i życzymy udanego gotowania!

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Dynię z farszem mięsnym



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook