Składniki:

  • 0,5 kilograma cielęciny bez kości
  • 20 dekagramów pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka bulionu cielęcego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 150 mililitrów białego, wytrawnego wina
  • pół łyżki tymianku
  • pół łyżki bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól



Wracamy do tradycji, przygotowując cielęcinę Marengo. Pyszne mięso z dodatkiem ziemniaków lub ryżu doskonale wypełni Waszą obiadową pustkę. Sycące i pożywne, a do tego łatwe w przygotowaniu. Od zawsze lubiliśmy cielęcinę, bogactwo smaków tego mięsa nadal nas zaskakuje. Tak samo, jak bogactwo sposobów na jej przygotowanie. Dziś opisujemy jeden z nich.



Jeżeli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad – przepis na cielęcinę Marengo wybawi Was z opresji. Cała trudność w przygotowaniu mięsa polega na odpowiednim gotowaniu i dodawaniu składników wedle starodawnej receptury. Jeżeli będziecie ściśle współpracować z naszymi zapiskami – na pewno przygotujecie pyszne, rozpływające się w ustach mięso.

  • Etap 1: Przegotowujemy mięso, dokładnie myjąc cielęcinę. Następnie osuszamy ją i kroimy w dość grube i duże kostki. Następnie każdy z kawałków solimy oraz obtaczamy w mące. W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i obsmażamy mięso z każdej strony. Po kilku minutach przekładamy mięso do przygotowanego wcześniej garnka z bulionem.
  • Etap 2: Gdy mięso będzie podsmażone, przekładamy je do garnka i dusimy na średnim ogniu. Oliwy nie wylewamy – kroimy cebule i na patelni szklimy przez kilka minut. Gdy cebula będzie gotowa – dodajemy ją do duszącego się mięsa.


  • Etap 3: Zmniejszamy ogień, na którym stoi mięso i delikatnie mieszamy. Cały czas obserwujemy, czy w garnku jest wystarczająca ilość bulionu – jeżeli nie, dolewamy bulion, aby zapobiec przypiekaniu się mięsa. Mięso podczas duszenia powinno być przykryte!
  • Etap 4: Po kwadransie dodajemy do duszącego się mięsa pokrojone pieczarki oraz białe wino. Po około pół godziny, gdy mięso zmięknie, dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Delikatnie mieszamy mięso i zostawiamy je na małym ogniu przez kolejny kwadrans.

cielecina marengoGotowe, cielęcina w wersji Marengo przygotowana! Teraz wystarczy podać ją z ziemniaczkami lub ryżem i cieszyć się prostym, sycącym obiadem!

Smacznego i miłej zabawy w kuchni!

 

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Cielęcinę Marengo



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook