Składniki:

  • 1 duża gęś (ponad 4 kilogramy)
  • 500 gramów kasztanów jadalnych
  • 500 gramów twardych jabłek
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 125 mililitrów bulionu drobiowego
  • 125 mililitrów jasnego piwa
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
  • sól
  • pieprz czarny



Przychodzi taki czas, że trzeba zmierzyć się z tą potrawą. Tak, to gęś z piwem, jabłkami i kasztanami. Wiele osób opowiadało nam o trudnościach związanych z pieczeniem tego mięsa, z ogólnymi problemami dotyczącymi trafienia w idealny sposób przygotowania dowolnej potrawy z gęsią w roli głównej. Postanowiliśmy przetestować nasze predyspozycje kulinarne i porwaliśmy się na ponad czterokilogramową gęś. Jaki był efekt?



Najpierw opiszemy sposób przygotowania potrawy. Przepis na gęś z piwem, jabłkami i kasztanami już z samej nazwy może wydawać się dość trudny. Mamy nadzieję, że z naszymi wskazówkami uda się Wam przygotować tą pyszną i jakże polską potrawę.

  • Etap 1: Tym razem nie zaczniemy od głównego aktora tej potrawy, czyli gęsi. Zajmiemy się kasztanami. Każdy kasztan nacinamy na krzyż (najlepiej na białej plamie) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy kasztany przez 20 minut w temperaturze 200 stopni  Celsjusza. Po upieczeniu czekamy, aż kasztany ostygną i obieramy je ze skórki a następnie przekrajamy na pół.
  • Etap 2: Czas na drugi dodatek – jabłka. Obieramy owoce, usuwamy gniazdo, kroimy w kostkę i polewamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.


  • Etap 3: Rozgrzewamy masło w garnku, dodajemy jabłka i kasztany wraz z brązowym cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy. Po około 7 minutach gotowania wlewamy do garnka bulion i mieszamy. Jeżeli jest taka konieczność – doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
  • Etap 4: Nareszcie nadszedł czas na głównego aktora, a raczej aktorkę – gęś. Mięso dokładnie myjemy i nacieramy solą, majerankiem i pieprzem. Przygotowaną masą kasztanowo-jabłkową nadziewamy gęś. Po nafaszerowaniu zaszywamy gęś. Przygotowujemy brytfankę, umieszczamy w niej gęś i polewamy piwem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i przykrytą gęś wstawiamy na około 40 minut.
  • Etap 5: Po upływie 40 minut zmniejszamy temperaturę pieczenia do 170-180 stopni Celsjusza. W tej temperaturze gęś powinna piec się około 2,5 godziny. Bardzo ważne – od czasu do czasu należy nakłuć gęś, aby wypłynął z niej zbędny nadmiar tłuszczu. Ponadto po nakłuciu należy oblać gęś wytworzonym sosem, aby skóra mięsa nie była zbyt sucha.
  • Etap 6: Po upieczeniu gęsi wyjmujemy ją z brytfanki i przykrywamy folią.

ges z jablkamiGęś najlepiej podawać z ziemniakami oraz czerwoną kapustą. To oczywiście tylko sugestia – dobrze przygotowana gęś równie dobrze sama się obroni.

Jak wyszła nasza gęś? Za pierwszym razem była dość sucha (nie polewaliśmy jej podczas pieczenia) – drugim razem była już perfekcyjna.

Życzymy smacznego i czekamy na Wasze komentarze. Piszcie, jak udała się Wam batalia z gęsią!

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Gęś z piwem, jabłkami i kasztanami
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 3 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook