Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 pierś kurczaka
- 1 szklanka zielonej fasoli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 ząbek czosnku
- 200 mililitrów mleka kokosowego
- 1 cebula
- pół czerwonej papryki
- ryż
- 1 limonka
- kolendra
- 1 łyżka sosu rybnego/sojowego
Dawno na naszej stronie nie gościł żaden azjatycki przepis – czas to zmienić. Postanowiliśmy przygotować dosyć pikantną i jednocześnie bardzo charakterystyczną dla Azji potrawę. Oto kurczak curry z warzywami oraz ryżem.




Based on 1 Review(s)
Przygotowywane danie to typowa potrawa tajska. My jednak dodamy kilka składników od siebie, sprawiając, że tajskie curry stanie się bardziej polskie, domowe. Zapraszamy po przepis na kurczaka curry.
- Etap 1: Pierś z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu i kroimy w kostki (każda około 2 centymetry). Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek natomiast drobno siekamy. Kroimy również paprykę (na paski o długości 2 centymetry każdy).
- Etap 2: Gotujemy fasolę przez około 5 minut. Ważne – najlepiej fasolę gotować na parze. W tym czasie zaczynamy gotować także ryż.
- Etap 3: Czas na smażenie. Przygotowujemy wok, po czym przez około 40 sekund (na rozgrzanym oleju) smażymy pastę curry. Następnie na patelnię wrzucamy czosnek i smażymy pół minuty, wszystko mieszając. Po czosnku na patelni ląduje kurczak, którego smażymy przez około 3 minuty.
- Etap 4: Do smażącego się kurczaka dodajemy pokrojone warzywa i dokładnie mieszamy. Po 2 minutach na patelnię wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy cukier i sos rybny (można też sojowy) i wszystko mieszamy.
- Etap 5: Gotujemy kurczaka z dodatkami, aż sos nieco odparuje (około 7-8 minut). Potrawę podajemy z ryżem, skropionym sokiem z limonki i kolendrą.
Uwaga – opisywane danie jest bardzo ostre (i oczywiście pyszne). Kurczak z curry to naszym zdaniem najlepsze tajskie połączenie.
Miłego gotowania kurczaka z pikantnym curry!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Kurczaka curry z dodatkami
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




