Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 szklanka zielonej fasoli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 mililitrów mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • pół czerwonej papryki
  • ryż
  • 1 limonka
  • kolendra
  • 1 łyżka sosu rybnego/sojowego



Dawno na naszej stronie nie gościł żaden azjatycki przepis – czas to zmienić. Postanowiliśmy przygotować dosyć pikantną i jednocześnie bardzo charakterystyczną dla Azji potrawę. Oto kurczak curry z warzywami oraz ryżem.



Przygotowywane danie to typowa potrawa tajska. My jednak dodamy kilka składników od siebie, sprawiając, że tajskie curry stanie się bardziej polskie, domowe. Zapraszamy po przepis na kurczaka curry.

  • Etap 1: Pierś z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu i kroimy w kostki (każda około 2 centymetry). Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek natomiast drobno siekamy. Kroimy również paprykę (na paski o długości 2 centymetry każdy).
  • Etap 2: Gotujemy fasolę przez około 5 minut. Ważne – najlepiej fasolę gotować na parze. W tym czasie zaczynamy gotować także ryż.


  • Etap 3: Czas na smażenie. Przygotowujemy wok, po czym przez około 40 sekund (na rozgrzanym oleju) smażymy pastę curry. Następnie na patelnię wrzucamy czosnek i smażymy pół minuty, wszystko mieszając. Po czosnku na patelni ląduje kurczak, którego smażymy przez około 3 minuty.
  • Etap 4: Do smażącego się kurczaka dodajemy pokrojone warzywa i dokładnie mieszamy. Po 2 minutach na patelnię wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy cukier i sos rybny (można też sojowy) i wszystko mieszamy.
  • Etap 5: Gotujemy kurczaka z dodatkami, aż sos nieco odparuje (około 7-8 minut). Potrawę podajemy z ryżem, skropionym sokiem z limonki i kolendrą.

 kurczak curry

Uwaga – opisywane danie jest bardzo ostre (i oczywiście pyszne). Kurczak z curry to naszym zdaniem najlepsze tajskie połączenie.

Miłego gotowania kurczaka z pikantnym curry!

 

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Kurczaka curry z dodatkami
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook