Składniki:
- 1 gotowe ciasto francuskie (lub składniki na ciasto francuskie, znajdujące się tutaj: Ciasto francuskie)
- 500 gramów filetu z kurczaka
- 400 gramów szpinaku mrożonego
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa mielona
- 1 pomidor
- 1 słoik oliwek (czarnych)
- 150 gramów sera feta
- 150 gramów żółtego sera
- 2 jajka
- 200 gramów śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- masło
Dawno nie przygotowywaliśmy tarty, zwykle kojarzyła się nam ona z ciastami i deserami, za którymi specjalnie nie przepadamy. Jednak zdecydowaliśmy się na małą odmianę – oto tarta z kurczakiem, serem fetą, oliwkami i szpinakiem! Doskonały miks smaków na kruchym cieście, idealny obiad dla każdego, kto chce łamać deserowe stereotypy.




Based on 2 Review(s)
Zapraszamy do przygotowania tarty z kurczakiem i dodatkami. Śledząc nasz przepis na tartę z kurczakiem sami zauważycie prostotę i piękno tej potrawy, a jeden kęs sprawi, że pokochacie na nowo lub utwierdzicie się w swoich uczuciach do tart. Czas na gotowanie:
- Etap 1: Potrawa ma swoją podstawę na cieście francuskim. Dla leniwych polecamy kupić gotowe ciasto francuskie. Dla bardziej doświadczonych kucharzy lub tych, którzy chcą zmierzyć się z przygotowaniem ciasta francuskiego we własnym zakresie – polecamy nasz przepis, który znajduje się tutaj: Przepis na ciasto francuskie.
- Etap 2: Kroimy filety z kurczaka w kostki, smażymy na patelni na złoty kolor, doprawiając pieprzem oraz solą i odrobiną gałki muszkatołowej. Po usmażeniu kurczaka, na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy szpinak razem z czosnkiem.
- Etap 3: Rozwałkowujemy ciasto francuskie i układamy je na formie. Delikatnie nakłuwamy ciasto, na którym układamy usmażone kawałki kurczaka.
- Etap 4: Na kurczaka nakładamy podsmażony szpinak z dodatkami. Teraz w misce ubijamy jajka i dodajemy do nich odrobinę pieprzu oraz śmietanę. Wylewamy zawartość miski na tartę. Kroimy pomidora w krążki i układamy je na potrawie. Kroimy również ser feta i posypujemy nim całą potrawę. Na koniec kilka oliwek. Tartę z kurczakiem wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Temperatura pieczenia 180 stopni Celsjusza.
To wszystko, idealna tarta z kurczakiem i dodatkami jest gotowa. Pyszna, zmieniająca kompletnie wizerunek tart ze słodkich na te obiadowe, sycące i pełne smaków.
Zapraszamy do gotowania i życzymy smacznego!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Tartę z kurczakiem
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




