Składniki:

  • 1 kilogram piersi z kurczaka
  • 70 gramów masła
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka kolendry
  • 400 gramów ryżu
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 35 gramów suszonej żurawiny
  • 60 gramów mrożonego groszku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 80 gramów moreli (suszonych)
  • 80 gramów orzeszków piniowych (uprażonych)
  • 1 pęk liści kolendry



Czas wyruszyć w kulinarną podróż na wschód – Azja czeka! Tym razem przygotujemy pilaw z morelami. W Polsce to po prostu potrawka z kurczaka. Jednak dzięki kilku dodatkom i orientalnym przyprawom zmienimy jej charakter, tworząc azjatycką potrawę.



Potrawa łatwa w przygotowaniu, szybka i pyszna. Ostatnimi czasy nastawiamy się na szybkie dania, stąd pewnego rodzaju ukierunkowanie w stronę prostoty, inwencji kulinarnej i smaku. Tym razem zapraszamy po przepis na pilaw.

      • Etap 1: Roztapiamy masło w rondelku, kroimy cebulę i czosnek, po czym razem z wszystkimi przyprawami wrzucamy do rozpuszczonego masła. Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli.
      • Etap 2: Gdy cebula nabierze pożądanego koloru, dodajemy pokrojone morele i ryż – wszystko dokładnie mieszamy.



      • Etap 3: Po kilku minutach mieszania do rondelka wlewamy bulion. Gotujemy przez kwadrans, doprowadzając do wrzenia. Gdy bulion wrze – wrzucamy pokrojone w kostki kawałki piersi z kurczaka.
      • Etap 4: Mieszamy potrawę i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie wrzucamy do garnka groszek, orzechy i żurawinę. Mieszamy i po minucie nakładamy na talerze, dekorując kolendrą.

pilaw

Prawda, że proste? Zwykła potrawka z kurczaka zmieniona w pilaw – pyszne danie, które przyciąga smakiem i aromatem wschodu!

Smacznego pilaw!

 

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Pilaw
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook