Składniki:
- 1 kilogram piersi z kurczaka
- 70 gramów masła
- 3 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka kolendry
- 400 gramów ryżu
- 4 szklanki bulionu z kurczaka
- 35 gramów suszonej żurawiny
- 60 gramów mrożonego groszku
- pół łyżeczki kurkumy
- 80 gramów moreli (suszonych)
- 80 gramów orzeszków piniowych (uprażonych)
- 1 pęk liści kolendry
Czas wyruszyć w kulinarną podróż na wschód – Azja czeka! Tym razem przygotujemy pilaw z morelami. W Polsce to po prostu potrawka z kurczaka. Jednak dzięki kilku dodatkom i orientalnym przyprawom zmienimy jej charakter, tworząc azjatycką potrawę.




Based on 1 Review(s)
Potrawa łatwa w przygotowaniu, szybka i pyszna. Ostatnimi czasy nastawiamy się na szybkie dania, stąd pewnego rodzaju ukierunkowanie w stronę prostoty, inwencji kulinarnej i smaku. Tym razem zapraszamy po przepis na pilaw.
- Etap 1: Roztapiamy masło w rondelku, kroimy cebulę i czosnek, po czym razem z wszystkimi przyprawami wrzucamy do rozpuszczonego masła. Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli.
- Etap 2: Gdy cebula nabierze pożądanego koloru, dodajemy pokrojone morele i ryż – wszystko dokładnie mieszamy.
- Etap 3: Po kilku minutach mieszania do rondelka wlewamy bulion. Gotujemy przez kwadrans, doprowadzając do wrzenia. Gdy bulion wrze – wrzucamy pokrojone w kostki kawałki piersi z kurczaka.
- Etap 4: Mieszamy potrawę i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie wrzucamy do garnka groszek, orzechy i żurawinę. Mieszamy i po minucie nakładamy na talerze, dekorując kolendrą.
Prawda, że proste? Zwykła potrawka z kurczaka zmieniona w pilaw – pyszne danie, które przyciąga smakiem i aromatem wschodu!
Smacznego pilaw!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Pilaw
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




