Składniki:

  • 1 kilogram karkówki
  • 5 łyżek musztardy
  • suszone zioła: majeranek lub zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • woda



Dziś pokażemy Wam, jak przygotować soczyste mięso z karkówki. Dokładnie chodzi o pieczeń z karkówki. Jeżeli wydaje się Wam, że wystarczy wrzucić kawał mięsa do piekarnika, ustawić temperaturę i poczekać, aby otrzymać zachwycające danie – nie tędy droga.



Wprawdzie przepis na pieczeń z karkówki może wyglądać niewinne łatwo, ale uwierzcie nam, bez kilku tricków (opisanych poniżej) nie uda się Wam osiągnąć tego fenomenalnego, smakowego efektu. Gotowi? Zatem przystąpmy do dzieła.

  • Etap 1: Przygotowujemy mięso. Przyprawiamy solą oraz pieprzem karkówkę. Na samym wierzchu smarujemy mięso musztardą, po czym posypujemy ziołami.
  • Etap 2: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W tym czasie smarujemy naczynie żaroodporne olejem. Teraz wkładamy do naczynia mięso i przykrywamy je folią.


  • Etap 3: Całkowity czas pieczenia karkówki to dwie godziny. Jednak po godzinie należy nakłuć mięso. Ponadto należy delikatnie podlać mięso przegotowaną, letnią wodą. Dzięki temu karkówka zachowa soczystość.
  • Etap 4: Na pół godziny przed końcem pieczenia usuwamy z piekarnika folię.

pieczen_z_karkowkiW ten oto sposób przygotowaliśmy doskonałą karkówkową pieczeń. Dodamy tylko, że mięso wyśmienicie komponuje się z ziemniaczanym puree.

Życzymy soczystego mięsa i smacznego obiadu!

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Pieczeń z karkówki
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 7 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook