Składniki:

  • 4 duże pomidory
  • 1 papryka (kolor dowolny)
  • 225 g tuńczyka z puszki
  • czarne oliwki
  • 4 ugotowane jajka
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 5 filetów z sardeli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki octu winnego
  • 125 mililitrów oleju słonecznikowego
  • 125 mililitrów oliwy
  • pieprz czarny
  • 1 główka sałaty masłowej
  • 200 gramów fasoli szparagowej
  • 500 gramów ziemniaków



Pora na pyszną sałatkę, która podbije Wasze podniebienia. Szukaliśmy inspiracji, która połączyłaby warzywa i owoce morza. Oto jest, sałatka nicejska idealnie spełnia te wymagania. Jest łatwa w przygotowaniu, pyszna, łączy w sobie smaki warzyw i darów morza. Wymaga troszeczkę składników, ale powiedzmy szczerze – każda dobra sałatka to mnóstwo składników.



Sprawdzony przepis na sałatkę nicejską nada się idealnie dla tych, którzy dbają o linię i chcą zjeść zdrowy obiad. Sałatka jest również idealna jako przystawka lub przekąska. Nie polecamy jej do mięs, mogłaby zabić swoim smakiem danie główne. Zatem zacznijmy przygotowania.

  • Etap 1: Radzimy zacząć od sosu. Ścieramy czosnek na masę (polecamy żyć do tego moździerz lub blender), do czosnku dodajemy łyżkę musztardy Dijon i miksujemy, dopóki nie uzyskamy gładkiej masy. Do musztardy i czosnku dodajemy łyżkę octu winnego. Na koniec szczypta czarnego pieprzu. Przekładamy masę do miski i zaczynamy ubijać trzepaczką, stale dolewając olej i oliwę. Należy to robić umiarkowanie, aby sos uzyskał gładką konsystencję.
  • Etap 2: Teraz czas na główne składniki. W garnku gotujemy wodę (z odrobiną soli) i wrzucamy do niej fasolkę. Nie gotujemy długo, aby fasola cechowała się jędrnością po ugotowaniu. Odcedzamy fasolę i przelewamy zimną wodą.


  • Etap 3: Czas na ziemniaki. Gotujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy pokrojone w kostki ziemniaki. Gotujemy standardowo, aż ziemniaki zmiękną. Po zakończeniu odcedzamy i mieszamy z odrobiną wcześniej przygotowanego sosu.  
  • Etap 4: Przyszedł czas na główny składnik, czyli sałatę. Myjemy ją, wyrzucając wierzchnie liście.Pozostałość sałaty rozdzieramy i układamy na dość dużym półmisku  lub talerzu. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.
  • Etap 5: Finalny etap. Na sałacie układamy pokrojone w kostki pomidory, paprykę (pokrojoną w paski), ugotowaną fasolkę i ziemniaki z odrobiną sosu. Na wszystkie te składniki układamy ugotowane na twardo jajka (pokrojone w ćwiartki), kawałki tuńczyka i kilkanaście czarnych oliwek. Całość zwieńczamy resztką przygotowanego sosu. Jako dekorację polecamy użyć bazylię.

sałatka nicejskaVoila – sałatka nicejska gotowa. Życzymy smacznego, jedząc to pyszne i zdrowe danie.

 

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Sałatkę nicejską



Czas przygotowania:

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook