Składniki:
- 4 duże pomidory
- 1 papryka (kolor dowolny)
- 225 g tuńczyka z puszki
- czarne oliwki
- 4 ugotowane jajka
- 1 pęczek bazylii
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 5 filetów z sardeli
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki octu winnego
- 125 mililitrów oleju słonecznikowego
- 125 mililitrów oliwy
- pieprz czarny
- 1 główka sałaty masłowej
- 200 gramów fasoli szparagowej
- 500 gramów ziemniaków
Pora na pyszną sałatkę, która podbije Wasze podniebienia. Szukaliśmy inspiracji, która połączyłaby warzywa i owoce morza. Oto jest, sałatka nicejska idealnie spełnia te wymagania. Jest łatwa w przygotowaniu, pyszna, łączy w sobie smaki warzyw i darów morza. Wymaga troszeczkę składników, ale powiedzmy szczerze – każda dobra sałatka to mnóstwo składników.
Sprawdzony przepis na sałatkę nicejską nada się idealnie dla tych, którzy dbają o linię i chcą zjeść zdrowy obiad. Sałatka jest również idealna jako przystawka lub przekąska. Nie polecamy jej do mięs, mogłaby zabić swoim smakiem danie główne. Zatem zacznijmy przygotowania.
- Etap 1: Radzimy zacząć od sosu. Ścieramy czosnek na masę (polecamy żyć do tego moździerz lub blender), do czosnku dodajemy łyżkę musztardy Dijon i miksujemy, dopóki nie uzyskamy gładkiej masy. Do musztardy i czosnku dodajemy łyżkę octu winnego. Na koniec szczypta czarnego pieprzu. Przekładamy masę do miski i zaczynamy ubijać trzepaczką, stale dolewając olej i oliwę. Należy to robić umiarkowanie, aby sos uzyskał gładką konsystencję.
- Etap 2: Teraz czas na główne składniki. W garnku gotujemy wodę (z odrobiną soli) i wrzucamy do niej fasolkę. Nie gotujemy długo, aby fasola cechowała się jędrnością po ugotowaniu. Odcedzamy fasolę i przelewamy zimną wodą.
- Etap 3: Czas na ziemniaki. Gotujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy pokrojone w kostki ziemniaki. Gotujemy standardowo, aż ziemniaki zmiękną. Po zakończeniu odcedzamy i mieszamy z odrobiną wcześniej przygotowanego sosu.
- Etap 4: Przyszedł czas na główny składnik, czyli sałatę. Myjemy ją, wyrzucając wierzchnie liście.Pozostałość sałaty rozdzieramy i układamy na dość dużym półmisku lub talerzu. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.
- Etap 5: Finalny etap. Na sałacie układamy pokrojone w kostki pomidory, paprykę (pokrojoną w paski), ugotowaną fasolkę i ziemniaki z odrobiną sosu. Na wszystkie te składniki układamy ugotowane na twardo jajka (pokrojone w ćwiartki), kawałki tuńczyka i kilkanaście czarnych oliwek. Całość zwieńczamy resztką przygotowanego sosu. Jako dekorację polecamy użyć bazylię.
Voila – sałatka nicejska gotowa. Życzymy smacznego, jedząc to pyszne i zdrowe danie.
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Sałatkę nicejską
Czas przygotowania: