Składniki:
- 4 placki tortilli
- 1 sałata masłowa
- łosoś wędzony (w plastrach)
- 1 ogórek
- 2 pomidory
- rozmaryn
- długi szczypiorek / wykałaczki
Postanowiliśmy zająć się kuchnią meksykańską. Wprawdzie na naszej stronie znajdziecie przepis na tortillę, ale w tradycyjnym wydaniu. Dziś natomiast zaprezentujemy ślimaki z tortilli z nieco innym nadzieniem. Rzeczone ślimaki będą z łososiem oraz sosem koperkowym.
Przepis na ślimaki z tortilli to połączenie tradycji oraz małej innowacji. Nie tylko w formie podania potrawy, ale także w jej zawartości. Jedliście kiedyś tortillę z łososiem i sosem koperkowym? Nie? Więc zapraszamy do gotowania!
- Etap 1: Zaczynamy od sosu koperkowego. Przepis na sos znajduje się na naszej stronie. Wystarczy kliknąć tutaj: przepis na sos koperkowy.
- Etap 2: Gdy mamy już sos – zaczynamy komponować tortille. Placki smarujemy sosem (tylko z jednej strony). Na sos ląduje liść umytej sałaty masłowej i pokrojony w plastry łosoś.
- Etap 3: Rybę posypujemy świeżym rozmarynem. Kroimy ogórek w długie plastry i układamy na rybie. Identycznie postępujemy z pomidorem.
- Etap 4: Zawijamy tortillę i kroimy je na 2 części (jeżeli chcemy uzyskać mniejsze tortille – można pokroić na 3). Teraz najtrudniejszy moment – każdy z kawałków obwiązujemy długim szczypiorkiem. Zamiast szczypioru można użyć wykałaczki. Na koniec wstawiamy tortille na kilka minut do pieca (można również podawać zimne).
Prawda, że szybkie i łatwe danie? Idealne połączenie tortilli z łososiem i sosem koperkowym nadaje charakteru!
Zapraszamy do gotowania i komentowania – smakowało Wam?
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Ślimaki z tortilli
Czas przygotowania:
nigdy jeszcze nie próbowałam tortilli z łososiem – no to mam pomysł na niedzielny obiad! ;D
ja w sumie też spróbuję, wyglądają ciekawie i z tego, co czytam przepis nie są wcale trudne