Składniki:

  • 2 kilogramy świeżego łososia
  • 1 cała cytryna
  • olej
  • 3 jajka
  • 1/2 litra jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 łyżek mąki
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz



Uwielbiamy ryby, zwłaszcza łososia, który naszym zdaniem jest jednym ze szlachetniejszych owoców morza. Sam łosoś to idealna przystawka lub część dania głównego wielu potraw. Zwykle jest traktowany jako dodatek lub główny składnik. Podobnie jest tym razem – łosoś w panierce wkracza na salony!



Wiele osób uznaje łososia tylko surowego, inni jedzą go z dodatkiem sosu (polecamy sos koperkowy). Jeszcze inni wolą łososia upiec. My postanowiliśmy go usmażyć. Aby nie stracił na swojej miękkości i nie nabrał zbyt wiele oleju – usmażymy go w panierce. Tak powstał przepis na łososia w panierce, który już teraz prezentujemy na łamach naszego portalu.

      • Etap 1: Rybę dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w prostokąty. Do miski z rybą wrzucamy pokrojony szczypiorek. Obieramy cytrynę, skórkę wrzucamy do ryby. Łososia polewamy także sokiem z obranej cytryny. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
      • Etap 2: Łososia odstawiamy do lodówki. W drugim naczyniu mieszamy jogurt naturalny z wbitymi jajkami oraz proszkiem do pieczenia i mąką. Wszystko mieszamy, tworząc ciasto (panierkę).



      • Etap 3: Łączymy ciasto z rybą, dokładnie obtaczamy każdy kawałek.
      • Etap 4: Smażymy łososia na złoto z obu stron, aż do zarumienienia się panierki.

losos w panierce

Pyszny, zjawiskowy i soczysty, w przepięknej, złocistej panierce. Należy uważać, aby nie przesadzić ze smażeniem. Lepiej krócej, niż za długo – to w przypadku smażonego łososia sprawdza się idealnie.

Życzymy udanej ryby i pysznego obiadu!

 

Oceń przepis

recipe image
Nazwa:
Przepis na Smażonego łososia w panierce



Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook