Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 10 dekagramów wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 por
  • 1 puszka ananasa
  • 2 papryczki chili
  • 1 kawałek imbiru (około 2 centymetry)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia



 Zawsze przygotowywaliśmy sznycle, czyli popularnie nazywane w Polsce kotlety w panierce z mąki lub z tłuczonych płatków kukurydzianych. Przypomnieliśmy sobie, że kiedyś w naszej kuchni gościły także sznycle w wiórkach kokosowych, które świetnie współgrały z delikatnym mięsem z kurczaka.



Same wiórki to nie koniec. Dodaliśmy do panierki kilka przypraw, aby jeszcze bardziej urozmaicić i wzmocnić smak. Oto kulinarna nowość – przepis na sznycle w wiórkach kokosowych. Nie zapomnieliśmy także o warzywach. Zapraszamy do gotowania razem z nami.

  • Etap 1: Oczyszczamy pora, kroimy go w ukośne, dość grube plastry. Ananasa odsączamy z zalewy (nie wylewając zalewy) i kroimy w spore kostki. Przygotowujemy także imbir i papryczki chili (oczyszczamy), drobno siekając.
  • Etap 2: Przygotowane warzywa smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Zamiast oleju można użyć oliwy. Teraz w połowie zalewy z ananasa rozpuszczamy mąkę. Mieszamy i dodajemy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku


  • Etap 3: Kroimy piersi z kurczaka, aby powstały 4 grube kotlety. Przyprawiamy je sola i pieprzem z obu stron. Na dużym, głębokim talerzu przygotowujemy panierkę, wsypując wiórki kokosowe, odrobinę mąki i curry. Na drugim talerzu rozbijamy i roztrzepujemy jajka. Teraz kolejno – kotlety obtaczamy w jajku, następnie w koksowej panierce i smażymy na patelni.
  • Etap 4: Sznycle podajemy z przygotowanymi warzywami na ciepło.

 Dość ostre danie, które polecamy na dzisiejszy obiad. Sznycle, czyli kotlety z piersi z kurczaka już czekają, aby obtoczyć się w wiórkach koksowych!

Zapraszamy do komentowania i smacznego!

 

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Sznycle w wiórkach kokosowych
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 2 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook