Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- pół kilograma wołowiny
- 20 dekagramów sera do starcia
- 1 jajko
- 1 dość duża cebula
- 1 papryka
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki wody
- olej
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- papryka cayenne
Potrawa, którą trudno nazwać niesmaczną. Prosta w przygotowaniu, co prawda nie wywodząca się z Polski, ale jakże lubiana i ceniona przez polskich kucharzy oraz smakoszy, którzy nawet w domowym zaciszu mogą cieszyć się jej smakami. To oczywiście placki po węgiersku, które są znakomitym połączeniem sosu węgierskiego i placków ziemniaczanych. Bogata wersja ziemniaczanej przekąski dla tych, którzy lubią sycące potrawy.




Based on 5 Review(s)
Nie ukrywamy, że to danie często wita na naszym obiadowym stole. Przepis na placki po węgiersku jest prosty, nie wymaga czasu i w dużej części pokrywa się z przepisem na placki ziemniaczane. Zobaczmy więc, jak przygotować pyszną węgierską potrawę.
- Etap 1: Zaczniemy od nadzienia. Najpierw myjemy mięso i kroimy w drobne kawałki (kostki) i smażymy na patelni przez kilka minut. Po tej czynności przekładamy mięso do garnka pełnego wody i gotujemy na średnim ogniu, wywar oczywiście przyprawiamy pieprzem, papryką cayenne i liściem laurowym. Nie solić! Dopiero po około kwadransie dodać sól i gotować dalej n a małym ogniu.
- Etap 2: Gdy mięso już się gotuje – kroimy paprykę oraz cebulę w drobne kostki (kawałek cebuli zostawiamy na placki). Smażymy warzywa na patelni przez około 5 minut i dodajemy do gotującego się mięsa. Polecamy intensywne wymieszanie, aby warzywa ładnie ozdobiły wywar. Dusimy przez kwadrans na średnim ogniu.
- Etap 3: W tym czasie dwie szklanki wody mieszamy z mąką i wlewamy do wywaru z mięsem. Ponownie wszystko mieszamy i gotujemy.
- Etap 4: Teraz przyszedł czas na placki. Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce. Wbijamy jedno jajko, dodajemy sól, pieprz, resztki cebuli i mąkę. Wszystko mieszamy i smażymy na patelni, formując placki większej wielkości. Podsmażamy z obu stron. Każdy placek po usmażeniu polecamy układać na papierowych ręcznikach, aby odsączyć potrawę z tłuszczu.
- Etap 5: Finalny etap, układamy placek na talerzu, na jego środek nakładamy dość dużą ilość farszu. Ścieramy ser na tarce i posypujemy farsz do smaku. Placki można zawinąć jak na załączonym zdjęciu.
Polecamy ten przepis dla każdego, kto szuka sycącego obiadu z lekką nutką polskiej kuchni. Oczywiście potrawa z racji specyficznego gulaszu pochodzi z Węgier, ale ma wiele wspólnego z kuchnią polską z racji na występujące tu placki, które tak uwielbiamy i którymi tak bardzo się zajadamy.
Życzymy smacznego jedząc każdy placek po węgiersku!
Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Placki po węgiersku
Czas przygotowania:
Średnia ocena:




