Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • pół kilograma wołowiny
  • 20 dekagramów sera do starcia
  • 1 jajko
  • 1 dość duża cebula
  • 1 papryka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki wody
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • papryka cayenne



Potrawa, którą trudno nazwać niesmaczną. Prosta w przygotowaniu, co prawda nie wywodząca się z Polski, ale jakże lubiana i ceniona przez polskich kucharzy oraz smakoszy, którzy nawet w domowym zaciszu mogą cieszyć się jej smakami. To oczywiście placki po węgiersku, które są znakomitym połączeniem sosu węgierskiego i placków ziemniaczanych. Bogata wersja ziemniaczanej przekąski dla tych, którzy lubią sycące potrawy.



Nie ukrywamy, że to danie często wita na naszym obiadowym stole. Przepis na placki po węgiersku jest prosty, nie wymaga czasu i w dużej części pokrywa się z przepisem na placki ziemniaczane.  Zobaczmy więc, jak przygotować pyszną węgierską potrawę.

  • Etap 1: Zaczniemy od nadzienia. Najpierw myjemy mięso i kroimy w drobne kawałki (kostki) i smażymy na patelni przez kilka minut. Po tej czynności przekładamy mięso do garnka pełnego wody i gotujemy na średnim ogniu, wywar oczywiście przyprawiamy pieprzem, papryką cayenne i liściem laurowym. Nie solić! Dopiero po około kwadransie dodać sól i gotować dalej n a małym ogniu.
  • Etap 2: Gdy mięso już się gotuje – kroimy paprykę oraz cebulę w drobne kostki (kawałek cebuli zostawiamy na placki). Smażymy warzywa na patelni przez około 5 minut i dodajemy do gotującego się mięsa. Polecamy intensywne wymieszanie, aby warzywa ładnie ozdobiły wywar. Dusimy przez kwadrans na średnim ogniu.


  • Etap 3: W tym czasie dwie szklanki wody mieszamy z mąką i wlewamy do wywaru z mięsem. Ponownie wszystko mieszamy i gotujemy.
  • Etap 4: Teraz przyszedł czas na placki. Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce. Wbijamy jedno jajko, dodajemy sól, pieprz, resztki cebuli i mąkę. Wszystko mieszamy i smażymy na patelni, formując placki większej wielkości. Podsmażamy z obu stron. Każdy placek po usmażeniu polecamy układać na papierowych ręcznikach, aby odsączyć potrawę z tłuszczu.
  • Etap 5: Finalny etap, układamy placek na talerzu, na jego środek nakładamy dość dużą ilość farszu. Ścieramy ser na tarce i posypujemy farsz do smaku. Placki można zawinąć jak na załączonym zdjęciu.

placki po węgierskuPolecamy ten przepis dla każdego, kto szuka sycącego obiadu z lekką nutką polskiej kuchni. Oczywiście potrawa z racji specyficznego gulaszu pochodzi z Węgier, ale ma wiele wspólnego z kuchnią polską z racji na występujące tu placki, które tak uwielbiamy i którymi tak bardzo się zajadamy.

Życzymy smacznego jedząc każdy placek po węgiersku!

 

Oceń przepis

Nazwa:
Przepis na Placki po węgiersku
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
0 Based on 5 Review(s)

Skomentuj przepis ze swojego konta Facebook